Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žena bola na potrate, po zákroku začala trpieť týmito PRÍZNAKMI: O pár hodín bola mŕtva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Len minulý mesiac sa stala londýnska klinika Marie Stopes prvým zariadením na vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva, ktoré ma dovolené uplatňovať si nárok na ochrannú zónu, kde sa nemôžu pohybovať protestujúci aktivisti. Toto obmedzenie sa im nepáči a po dvoch rokoch vytiahli prípad úmrtia mladej ženy, ktorá tu skonala po zákroku.

Po tom, ako si zamestnanci kliniky vo štvrti Ealing vydupali právo na uplatňovanie ochrannej zóny a v okolí sto metrov od nemocnice sa nesmú vykonávať žiadne protesty proti umelému prerušeniu tehotenstva, aktivisti vytiahli prípad Aishy Chithiraovej. Táto tridsaťdvaročná žena priletela pred pár rokmi z Írska na kliniku a podstúpila potrat. Napriek jej upozorneniam, že sa po zákroku necíti dobre, mala závrat, zvracala a silno krvácala, ju personál posadil do taxíka a nedovolil jej, aby v zariadení strávila noc. Nešťastná žena krátko nato zomrela na vnútorné krvácanie.

V roku 2016 skončil pred súdom službukonajúci lekár a dve zdravotné sestry, ale prípad bol uzatvorený s tým, že nikto z obžalovaných nepochybil. Symptómy, ktorými pacientka trpela, sú totiž po týchto zákrokoch bežné, má ich väčšina žien a personál nemal dôvod nechávať Aishu na klinike.

Jedna zo sestričiek Margaret Millerová
Zobraziť galériu (2)
Jedna zo sestričiek Margaret Millerová  (Zdroj: profimedia.sk)

Jej prípadom sa teraz oháňajú nespokojní aktivisti, ktorí nemôžu pred klinikou prehovárať ženy, aby nešli na potrat. Zároveň je v uvedenej vzdialenosti zakázané modliť sa, organizovať vigílie a prihovárať sa zamestnancom. Jednou z horlivých aktivistiek je aj Alina Dugheriuová, ktorá tvrdí, že iba vďaka zásahu protestujúcich zvážila umelé prerušenie tehotenstva a teraz sa teší zo zdravej dcérky. Momentálne sa snaží problematiku ochrannej zóny dotiahnuť na najvyšší súd. "Ženy prichádzajúce na túto kliniku potrebujú podporu a nie potrat. A práve aktivisti im môžu v mnohom pomôcť a zachrániť životy ich detí. Lenže to sa môže stať iba vtedy, ak budeme môcť s týmito ženami hovoriť a dostaneme sa k nim," vyhlásila Alina.  
Viac o téme: TragédiaSmrťPotrat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu