Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nenávisť zvyšuje cholesterol

Nehnevajte sa, zvýši sa vám cholesterol
Nehnevajte sa, zvýši sa vám cholesterol

NEW YORK – Nepriateľstvo a nenávisť škodia podľa odborníkov rovnako ako nesprávne stravovanie. Americkým vedcom sa podarilo zistiť, že časté prežívanie negatívnych emócií zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a znižuje obsah toho prospešného. Tak vlastne hnev ohrozuje zdravie srdca a ciev.

Psychologička Loriena A. Yancurová z University of Hawaii teda radí, aby ľudia zostávali vyrovnaní a bez zbytočných negatívnych emócií za každú cenu. Jej tím expertov sledoval 716 mužov v priemernom veku 65 rokov. Všetci dobrovoľníci v dlhodobej štúdii opakovane uvádzali, s akým stresom sa v posledných dňoch stretli a ako ho zvládali riešiť. Zároveň im Yancurová s lekármi odoberala vzorky krvi a merala v nich obsah rôznych typov cholesterolu a triglyceridov.

Nízky obsah bezpečného HDL cholesterolu a škodlivého LDL cholesterolu bol zistený u tých mužov, ktorí pri riešení krízových situácií používali nepriateľstvo a nenávisť. Rovnako zlé krvné výsledky mali muži, ktorí zvládali situáciu sebeobviňovaním a spoločenskou izoláciou.

„Naša teória znie, ak zostanete pokojný a chladný, znížíte obsah stresových hormónov v krvi,“ tvrdí Yancurová.

Podľa nej sa pri nenávisti a nepriateľstve v krvi zvyšuje obsah stresových hormónov ako je kortizol. To vedie k poklesu hladiny HDL cholesterolu. Tento druh tuku se nachádza v rôznych tkanivách tela. Vysoký obsah tzv. dobrého cholesterolu chráni pred infarktom. Naopak LDL cholesterol s nízkou hustotou v tele škodí. Usadzuje sa na steny ciev a môže spôsobiť srdcové choroby a infarkt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu