Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vedec, ktorý zmenil dejiny: Na svoj najslávnejší objav prišiel priam komicky

Isaac Newton je jeden z najslávnejších vedcov Zobraziť galériu (2)
Isaac Newton je jeden z najslávnejších vedcov (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Anglický matematik, fyzik a astronóm sir Isaac Newton sa narodil 4. januára 1643. Okrem matematiky a klasickej mechaniky (zákony sily, zotrvačnosti a akcie a reakcie), zasiahol významne do optiky, keď objavil, že svetlo je zložené z farebného spektra, a zostavil prvý zrkadlový ďalekohľad. Veľkú časť textov pritom Newton venoval aj výkladom Biblie.

Newton vyštudoval Trinity College v Cambridgi, kde sa neskôr stal profesorom matematiky. Práve na záhrade tejto školy údajne jeho pozornosť upútalo padajúce jablko. To ho priviedlo k otázke, prečo jablko na zem padá vždy kolmo. A prišiel na teóriu gravitácie. Na svoje najväčšie objavy prišiel Isaac počas štúdií na vynútenom pobyte na vidieku, keď bola v rokoch 1665 až 1667 kvôli morovej nákaze univerzita zavretá. 

Vedec, ktorý zmenil dejiny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Slávny vedec bol taktiež poslancom anglického parlamentu (v rokoch 1689 až 1690 a v roku 1701). V roku 1696 bol menovaný za dozorcu v kráľovskej mincovni v londýnskom Toweri a o tri roky neskôr sa stal jej najvyšším správcom, ktorým zostal až do svojej smrti 31. marca 1727. 

Viac o téme: GravitáciaIsaac newton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu