Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zmerali inteligenciu psov a mačiek a zistili zaujímavý fakt: Ostanete poriadne prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NASHVILLE - Čísla nepustia, vedci pomocou nového výskumu zistili ohromný fakt. Psy sú oveľa chytrejšie než mačky. Naši psí kamaráti majú na rozdiel od mačiek viac neurónových buniek, a tak sú inteligentnejšie a dokážu kognitívnejšie uvažovať.

Vedecké výskumy pri skúmaní mačiek a psov doteraz prebiehali zastaralou metódou. Vedci vždy porovnávali ich mentálne vlastnosti na základe veľkosti ich mozgu k úmere ich tela. Posledný výskum pod vedením profesorky Suzan Herculano-Houzelovej z Vanderbiltovej univerzity však priniesol nové tvrdenie.

Vedci zmerali inteligenciu psov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pre stanicu CNN povedala, že vynašla novú výskumnú metódu. "Môjmu laboratóriu sa podarilo vyvinúť veľmi jednoduchú metódu, ktorá je nielen rýchla, ale aj lacná. Dokáže spočítať mozgové bunky priamo v mozgu a aj jednotlivo v jeho častiach," povedala Houzelová.

Laboratórium profesorky Houzelovej, ktorá vyučuje biológiu a psychológiu, zistilo, že psy majú v porovnaní s mačkami oveľa väčší počet neurónov v mozgu, a to až dvojnásobne. 530 miliónov neurónov majú psy, zatiaľ čo mačky majú v mozgu len 250 miliónov neurónov.

Pes či mačka? Vedci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Dog & Cat diaries)

Profesorka svoj výskum potvrdila na príklade mačky a medveďa. Mozog medveďa je síce desaťkrát väčší v porovnaní s mačacím, ale počet neurónov majú rovnaký. "Psi majú vo svojej mozgovej kôre až o dvojnásobok viac neurónov ako mačky. To znamená, že psi majú aj viac kognitívnych schopností," objasnila Houzelová.

Viac o téme: PesŠtúdiaMačkaInteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu