Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Muž si kúpil na blšáku FOTOgrafiu: Po rokoch zistil, že vlastní unikát hodný miliónov

Billy Kid (druhý zľava) a Patrick Garrett (úplne napravo) Zobraziť galériu (2)
Billy Kid (druhý zľava) a Patrick Garrett (úplne napravo) (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Doteraz neznámu fotografiu desperáda Billyho Kida zrejme pred časom kúpil na blšom trhu americký právnik Frank Abrams. Zvláštnosťou snímky je, že je na nej preslávená postava Divokého západu pravdepodobne zachytená s mužom, ktorý ho neskôr zabil, informoval server BBC. Inú novo objavenú fotografiu pištoľníka predvlani ocenili na päť miliónov dolárov (cca 4,2 milióna eur).

Zberateľ kúpil starú FOTO za necelé dve eurá: Keď zistil, kto je na nej, stal sa boháčom

Takzvanú ferrotypiu, teda fotografiu na čiernom plechu, kúpil Abrams za desať dolárov na blšom trhu v Severnej Karolíne v roku 2011 a zavesil ju do izby pre hostí vo svojom dome. Potom, čo v televízii videl reláciu o objave inej fotografie Billyho Kida, na ktorej hrá pištoľník kroket, sa rozhodol požiadať odborníkov o preverenie svojej snímky.

Muž si kúpil na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Historici z múzea Billyho Kida v Novom Mexiku Abramsovi po dôkladnom skúmaní povedali, že jeho ferrotypia zrejme skutočne zobrazuje legendárneho desperáda s Patrickom Floydom Garrettom, ktorý Billyho Kida v roku 1881 zabil. Billy Kid a Garrett boli údajne priatelia do doby, než sa druhý z nich stal šerifom okresu Lincoln.

Snímka, ktorá je datovaná 2. augusta 1880, visela roky v Abramsovej izbe pre hostí, ktorú občas prenajímal prostredníctvom služby Airbnb. "Keby som býval vedel, že je to jedna z najslávnejších fotografií v histórii, účtoval by som si za izbu viac," povedal BBC žartom Abrams. Hoci by mohol za fotografiu dostať niekoľko miliónov dolárov, nechystá sa ju vraj zatiaľ predať.

Túto fotografiu ocenili pred dvomi rokmi na päť miliónov dolárov.
Zobraziť galériu (2)
Túto fotografiu ocenili pred dvomi rokmi na päť miliónov dolárov.  (Zdroj: Profimedia)

Doteraz boli známe len dve fotografie jednej z najznámejších postáv Divokého západu. Snímku, na ktorej hrá kroket, kúpil jej majiteľ v roku 2010 v bazáre v balíku s ďalšími zábermi len za dva doláre. Druhá známa fotografia Billyho Kida pochádza z roku 1880 a v roku 2011 bola predaná v aukcii za 2,3 milióna dolárov. Desperádo s klobúkom na hlave sa na tejto ferrotypii opiera o svoju winchestrovku.

Billy Kid, ktorého vlastné meno bolo Henry McCarty, sa stal neslávne známym už za svojho života. Podľa rôznych zdrojov zabil 21 až 27 ľudí. Za vraždu šerifa v roku 1878 bol odsúdený na trest smrti, z väzenia ale utiekol. V roku 1881, keď ešte nemal ani 30 rokov, ho zo zálohy zastrelil šerif Garrett. Slávny vyvrheľ inšpiroval niekoľko filmov.

Viac o téme: VrahFotografiaBilly Kid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu