Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Únos TOP muža západného Nemecka: VIDEO Bývalého nacistu si podali teroristi

Hanns Martin Schleyer (vpravo). Zobraziť galériu (2)
Hanns Martin Schleyer (vpravo). (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

BERLÍN - Vplyvný prezident Spolkového zväzu nemeckých zamestnávateľov Hanns Martin Schleyer vstúpil do dejín ako jedna z obetí teroristickej skupiny Frakcia Červenej armády (RAF). Ale menej je známe, že tento jeden z kapitánov povojnového nemeckého priemyslu bol tiež vysoko postavený nacista.

Smrť študenta zrodila jednu z najhorších teroristických organizácií v Európe

Pred štyridsiatimi rokmi, neskoro popoludní 5. septembra 1977 sa Schleyer, jeden z najchránenejších mužov západného Nemecka, vracal domov svojím služobným vozidlom. V blízkosti bytu náhle vodič prudko zastavil - v strede ulice stál mladý pár s detským kočíkom. Potom došlo k paľbe z automatických zbraní. Na mieste zostali štyria mŕtvi, z toho traja policajti. Schleyer, ktorý jediný prežil útok, bol unesený.

Teroristi chceli vymeniť Schleyera za svojich väzňov vrátane Andreasa Baadera a Gudrun Ensslinovej. Ale po neúspešných rokovaniach s vládou z 18. októbra 1977 spáchali samovraždu. V ten istý deň, považovaný za koniec krvavej "nemeckej jesene", teroristi zavraždili Schleyera. Jeho telo sa našlo na druhý deň.

Baader a Ensslinová
Zobraziť galériu (2)
Baader a Ensslinová  (Zdroj: SITA)

Schleyer bol pre radikálnu ľavicu z RAF ukážkovým stelesnením negatív bonnskej republiky. V mladosti býval členom Hilerovej NSDAP a elitných jednotiek SS, počas vojny pôsobil vo vtedajšom protektoráte Čechy a Morava vo vedení Ústredného spolku priemyslu. Ako boss všetkých bossov bol v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch 20. storočia známy svojim tvrdým prístupom k odborovým zväzom.

Viac o téme: únosTeroristiRAFHanns Martin Schleyer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu