Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrdinka II. sv. vojny: Slovenka odišla do ZSSR a pôsobila štyri roky na východnom fronte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Malvína Friedmannová-Fantová, narodená pred sto rokmi, 1. marca 1917, sa stala prvou ženskou príslušníčkou prvého československého poľného práporu vo vtedajšom Sovietskom zväze počas druhej svetovej vojny. Po absolvovaní základného a poľného výcviku sa venovala výcviku ošetrovateliek. Na východnom fronte pôsobila v rokoch 1941 až 1945.

Československý politik objavil neuveriteľnú vec: Ľuďom lietajú z hlavy podivné častice

Friedmannová pochádzala zo slovenského Cejkova v okrese Trebišov. Po ukončení meštianky študovala zdravotnícke kurzy ČSČK v Prahe a potom pracovala ako zdravotná sestra v Benešove pri Prahe.

Po okupácii Československa sa rozhodla odísť bojovať proti nacistom. Odišla do Poľska a neskôr do vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Ako veliteľka zdravotnej hliadky sa zúčastnila nasadenia československých jednotiek v bitke pri Sokolove, neskôr i oslobodzovacích bojov od Dukly až do Ostravy a Prahy. Vydala sa za Kurta Fantu a prijala jeho priezvisko.

Hrdinka II. sv. vojny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Po vojne sa spolu s manželom usadila v Prahe. Dokončila zdravotnú školu ČSČK a do augusta 1948 pracovala v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe-Střešoviciach. V lete 1948 sa prihlásila ako inštruktorka zdravotníckeho výcviku izraelskej armády a odišla do Izraela.

Tam pôsobila najskôr v Haife a neskôr v Naharíji v nemocnici. Zomrela v roku 2013. Jej odvahu a hrdinstvo stvárnil v príbehu fiktívnej hrdinky Anky Kadlecovej režisér Otakar Vávra vo svojej filmovej trilógii Dni zrady, Sokolovo a Oslobodenie Prahy.

Viac o téme: Malvína Friedmannová-Fantová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu