Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Volkswagen I.D.: Budúcnosť je na dosah!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PR)

Volkswagen predstavil v Paríži malé elektrické auto, ktoré má však pre značku obrovský význam. Práve ním sa totiž začína elektrická revolúcia.

Éra elektrifikácie a autonómnej jazdy za nezadržateľne blíži. Práve preto predstavil Volkswagen na autosalóne v Paríži celkom nový model I.D., ktorý je na budúcnosť pripravený a do istej miery sa podieľa aj na jej tvarovaní. Je prvou lastovičkou automobilov, ktoré boli budú už od základu koncipované ako čisté elektromobily, ktoré nevypúšťajú do ovzdušia žiadne škodlivé emisie. Do sériovej výroby sa dostane už v roku 2020 a v roku 2025 mu pribudne schopnosť celkom autonómnej jazdy „I.D. Pilot“! Volkswagen I.D. je však výnimočný aj pre ďalšie dôvody.

Volkswagen I.D.: Budúcnosť je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Model I.D. si ctí individualitu každého zákazníka. Odtiaľ pochádza aj jeho názov. Namiesto kľúča ho odomknete svojím smartfónom, pričom auto vás podľa neho spozná a okamžite si z cloudu stiahne vaše personalizované nastavenia – Volkswagen ID. Tento profil obsahuje vaše obľúbené nastavenie klimatizácie, preferované rádiostanice, nastavenie audiosystému, nastavenie sedadla, interiérového osvetlenia, navigácie, či obľúbené kontakty. Volkswagen I.D. vie, kto je za volantom. Od väčšieho konceptu Budd-e si model I.D. požičal prenosnú poštovú schránku. Kuriér dostane prístup k presnej polohe vášho auta a dostane špeciálne jednorazové povolenie, aby vám zásielku uložil do jeho kufra. Vy tak nemusíte odchádzať z obeda, či obchodných rokovaní. Volkswagen reálne pracuje na realizácii tohto projektu spolu s veľkými poskytovateľmi logistických služieb.

Volkswagen I.D.: Budúcnosť je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Volkswagen I.D. je však predovšetkým auto. A veľmi šikovné. Keďže nemá spaľovací motor ani výfuk, ktoré majú špecifické priestorové nárooky, ponúka vo vnútri vďaka Open Space Concept takmer toľko miesta, ako Passat, aj keď je kratšie, než Golf. Jeho zadné dvere sú posúvacie pre ešte lepší prístup na individuálne zadné sedadlá, ktoré sa dajú vyklápať rovnako, ako tie v kine. S I.D. sa aj výborne parkuje, pretože má priemer otáčania len 9,9 metra. Na jeho pohon slúži elektromotor s výkonom 125 kW (170 k), s ktorým autíčko nehlučne zrýchli na stovku len za 8 sekúnd. O dojazd sa nemusíte báť – I.D. zvládne na jedno nabitie 400 až 600 kilometrov, pričom sa dá nabiť z bežnej zásuvky, ale aj indukčne. Keď sa necítite na šoférovanie, odvezie vás sám. Stačí sa dotknúť znaku VW na volante a ten sa zloží a schová do palubnej dosky, pričom I.D. sa začne navádzať štyrmi laserovými senzormi a prevezme riadenie. Vy sa zatiaľ môžete obzerať po krásnom futuristickom interiéri plnom obrazoviek. Na čelné sklo sa premieta obrovský head-up displej so systémom rozšírenej reality. Okoloidúci budú mať z Volkswagenu I.D. tiež radosť. Jeho inteligentné LED svetlomety vyzerajú ako oči a rovnakým spôsobom aj komunikujú – auto dokáže „očami“ pozerať na miesto, kam sa chystá odbočiť, aby lepšie dalo najavo svoj zámer. Pri jazde pritom hrá jeho karoséria rôznymi farbami podľa rýchlosti, štýlu jazdy, alebo podľa toho, či I.D. práve jazdí v autonómnom režime.

Budúcnosť je blízko, oveľa bližšie, než sa zdá. Vďaka Volkswagenu I.D. však už teraz vieme, že sa máme na čo tešiť! Čítajte nás na www.volkswagenblog.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu