Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V dnešný deň sa tvorila história Slovákov a Čechov: Dejiny oboch národov sa navždy zmenili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CLEVELAND - Pred sto rokmi, 22. a 23. októbra 1915, sa v americkom Clevelande uskutočnilo stretnutie, ktoré sa stalo jedným zo stavebných kameňov vzniku Československej republiky. Viac ako rok po vypuknutí prvej svetovej vojny, ktorá nakoniec znamenala rozpad habsburskej monarchie, sa zástupcovia Čechov a Slovákov zhodli na tom, že sa budú usilovať o vytvorenie spoločného štátu.

Predstavitelia historických krajín zastupovaní Slovenskou ligou a Českým národným združením podpísali v meste, ktoré bolo významným centrom slovenskej komunity v USA, takzvanú Clevelandskú dohodu. Za slovenskú stranu ju podpísal Ivan Daxner a Albert Pavol Mamatej, za českú to boli Ludvík Fischer a Josef Tvrzický - Kramer. Dohoda okrem iného stanovila, že nový štát bude federáciou a Slovensku zaručila autonómiu s vlastným snemom, štátnou správou a úplnou kultúrnou slobodou. Prijatie Clevelandskej dohody znamenalo jeden z prelomov v dejinách oboch národov.

Slovensko si pripomína významný historický medzník: Pred 71 rokmi vypuklo SNP

Krátko po tom, v novembri 1915, Český komitét zahraničný, prvý politický orgán zahraničného odboja, vydal vyhlásenie, v ktorom formuloval myšlienku československej samostatnosti a de facto vyhlásil boj Rakúsko-Uhorsku. Úsilie o vytvorenie nového štátu vyvrcholilo 30. mája 1918 Pittsburskou dohodou, v ktorej sa predstavitelia českých a slovenských organizácií v USA zaviazali zriadť spoločný štát s republikánskou vládnou formou.

Viac o téme: ČeskoslovenskoClevelandská dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu