Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tínedžerka (18) opísala trh s otrokmi: Chcete jezídku s modrými očami? Tie sú najlepšie!

Jezídka Džinán Zobraziť galériu (3)
Jezídka Džinán (Zdroj: profimedia.sk)

BAGDAD - Sú unesené, zbité, predané a znásilnené. Hnutie Islamský štát (IS) riadi v Iraku medzinárodný trh, na ktorom sú kresťanské ženy a ženy pochádzajúce z náboženskej sekty jezídov predávané ako sexuálne otrokyne. V rozhovore s agentúrou AFP to uviedla osemnásťročná jezídka Džinán, ktorej sa podarilo zo zajatia utiecť.

Ozbrojenci Džinán zajali ešte na začiatku roka 2014, utiecť sa jej podarilo po troch mesiacoch. O svojom utrpení napísala knihu, ktorá má v piatok vyjsť vo Francúzsku. Najprv ju na severe Iraku zajali islamskí radikáli, potom ju kúpili dvaja muži, bývalý policajt a imám.

Dievčina opísala, ako vyzeral život jezídov v zajatí. "Mučili nás, násilím sa nás snažili prinútiť k tomu, aby sme prestúpili na islam. Keď sme odmietali, mlátili nás, nechali nás spútané vonku na slnku, nútili nás piť vodu, v ktorej bola mŕtva myš. Niekedy nám hrozili mučením s použitím elektriny. Títo muži nie sú ľudia. Dokážu myslieť len na smrť a zabíjanie. Neustále berú drogy. Každému sa chcú pomstiť. Hovoria, že raz bude Islamský štát vládnuť celému svetu."

Tínedžerka (18) opísala trh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V knihe Otrok Daisy Džinán opisuje, ako ju raz v irackom meste Mosul priviedli do obrovskej sály s vysokými stĺpmi, kde boli aj desiatky iných žien. "Bojovníci medzi nami chodili a smiali sa, pri tom nás štípali do zadkov." Daisy je skratka, ktorú pre radikálov z IS používa arabský svet. Jeden z mužov si vraj sťažoval a hovoril: "Tá má príliš veľké prsia. Chcem jezídku s modrými očami a svetlou pleťou. Tie sú najlepšie. Som ochotný si za to zaplatiť." Na knihe s Džinán spolupracoval francúzsky novinár Thierry Oberle.

Osemnásťročná žena tvrdí, že na trhoch s otrokmi zazrela obchodníkov z niekoľkých krajín - Iračanov, Sýrčanov, ale aj obyvateľov západných štátov, ktorých národnosť nedokázala určiť. Najlepšie vyzerajúce dievčatá boli vraj určené pre veliteľov alebo bohatých klientov z krajín Perzského zálivu.

 

Spoveď znásilňovanej otrokyne (12): Bojovníci IS sú sexuálne monštrá, šialený motív ich zverstiev

Keď Džinán predali, v dome, kde bola uväznená s ďalšími ženami, musela neustále prijímať pánske návštevy. Bojovníci platili v predsálí, kde sa pohybovali aj obchodníci či majitelia otrokov. "Vymením túto brunetku za vašu pištoľ Beretta. Ak dávate prednosť platbe v hotovosti, je to 150 dolárov. Môžete platiť rovnako v irackých dinároch," uviedol vraj jeden z obchodníkov.

 

Pretože si mysleli, že nevie arabsky, hovorili pred ňou jej dvaja majitelia úplne otvorene. Raz v noci tak začula debatu odhaľujúcu fungovanie obchodu s otrokmi. "Muž si nemôže kúpiť viac ako tri ženy, ibaže by bol zo Sýrie, Turecka alebo krajiny Perzského zálivu," uviedol jeden z nich. "Je to dobré pre obchod. Kupec zo Saudskej Arábie si môže dovoliť zaplatiť jedlo a dopravu, na čo člen Islamského štátu nemá," odpovedal druhý s tým, že Islamský štát "tak zarába, aby mal peniaze pre svojich bojovníkov a naši zahraniční bratia sú spokojní".

Tínedžerka (18) opísala trh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po troch mesiacoch sa Džinán podarilo ukradnúť majiteľom kľúče a z domu utiecť. Dostala sa späť k svojmu manželovi a teraz žije v utečeneckom tábore v irackom Kurdistane. "Keď sa vrátime späť domov, budú proti nám páchané ďalšie genocídy. Jediným riešením je, aby sme mali nejakú oblasť len sami pre seba, pod medzinárodnou ochranou," dodala mladá jezídka.

Viac o téme: Sexuálna otrokyňaIrakIslamský štátTrh s otrokmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu