Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Prevratný objav: Priťahuje nás pach ľudí s podobnými politickými názormi!

Potenie vie najmä v letných mesiacoch poriadne potrápiť
Potenie vie najmä v letných mesiacoch poriadne potrápiť (Zdroj: thinkstockphotos.com)

WASHINGTON - Tentoraz nepoužijeme žiadny dezodorant a budeme len vdychovať... Ako vám voňajú pravicoví voliči? Túto otázku si položili vedci, aby zistili, či môže osobná vôňa odrážať aj politické názory. Výskum, do ktorého zapojili 146 dobrovoľníkov vo veku 18 – 40 rokov ukázal, že ľudská vôňa skutočne odráža osobnosť viac, ako sme si doteraz boli ochotní priznať.

Vôňa bola dlho považovaná za koktail emócií s príchuťou spomienok, ale vysvitlo, že môže byť použitá aj ako identifikátor politických názorov. Výskumníci z Brownovej univerzity v USA zistili, že naša vôňa zohráva veľmi dôležitú úlohu pri voľbe partnerov.

„Verím, že vôňa odovzdáva dôležité informácie o vzájomnej príbuznosti politickej ideológie, ktorá je začlenená do kľúčovej zložky našej podvedomej príťažlivosti,“ povedal doktor Rose McDermott, ktorý stál na čele výskumu politických preferencií. Každý zo 146 účastníkov výskumu mal označiť svoju politickú orientáciu na sedembodovej škále medzi „silno liberálnou“ a „silno pravicovou“. Z tých, ktorých politické presvedčenie skórovalo v rozdielnych hodnotách, vybrali 21 dobrovoľníkov a poprosili ich, aby nosili 24 hodín v podpazuší gázu, ktorá nasiakla ich potom. Počas tejto doby sa nemohli umyť mydlom, fajčiť, piť alkohol a použiť dezodorant. Potom vyzvali ďalších 125 dobrovoľníkov, aby vyhodnocovali atraktivitu ich pachu na stupnici od 1 do 5.

Výsledky výskumu priniesli zaujímavý záver. Z 21 vzoriek pachov patrilo 10 liberálom a 11 konzervatívcom a ľudia si pravidelne vybrali pach tých, ktorých politické skóre dosiahlo im podobné hodnoty. Pach ľudí, ktorí mali opačný názor, považovali za menej atraktívny.

Telesný pach poskytuje „signál kompatibility potenciálnych partnerov,“ vysvetlil doktor McDermott. „Politická kompatibilita môže slúžiť ako moderný reprezentant sústavy mechanizmov a hodnôt, ktoré majú priamy vplyv na fyziologickú a sexuálnu kompatibilitu a rovnako signalizujú zhodnú stratégiu výchovy detí,“ dodal. Zhoda hodnôt oboch rodičov totiž zvyšuje pravdepodobnosť, že tieto osoby budú schopné byť spolu dosť dlho na to, aby vychovali svoje deti až do dospelosti. Informácie priniesol britský denník The Daily Mail.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu