Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Navštívte Ugandu spolu s Pycom

Navštívte Ugandu spolu s Pycom Zobraziť galériu (6)
Navštívte Ugandu spolu s Pycom (Zdroj: UNICEF)

Známy moderátor Martin „Pyco“ Rausch navštívil tento rok začiatkom leta Ugandu. Do tejto rovníkovej africkej krajiny vycestoval ako vyslanec dobrej vôle UNICEF. Cieľ cesty bol jasný – spoznať, ako žijú deti na opačnom konci sveta. Možnosť pozrieť sa do Afriky očami Pyca máte teraz aj vy. Záznam z cesty bude odvysielaný 29. decembra prostredníctvom televízneho dokumentu Márie Martiniakovej.

„Je mi cťou byť oficiálnym vyslancom dobrej vôle UNICEF. O to viac ma zaujíma priama pomoc a riešenia, ktoré poskytujú deťom a ich rodičom v rozvojových krajinách lepšie podmienky na život. Sám som hľadal odpoveď na otázku, kam smeruje pomoc zo Slovenska, ako sú vynaložené financie a akú formu má reálna pomoc v teréne,“ hovorí o cieli výpravy s tímom UNICEF Pyco. Spolu s trojčlenným televíznym štábom počas nej navštívil niekoľko základných škôl, zdravotných stredísk a stretol stovky detí a obyvateľov v dvoch najchudobnejších okresoch Ugandy.

„Na mieste som sa presvedčil, že najzákladnejším problémom je stále pitná voda. Žiadne zo zariadení, ktoré som navštívil, jej nemalo dostatok, alebo ju nemalo vôbec. Deti každý deň putujú s prázdnymi nádobami niekoľko kilometrov k vodným zdrojom, kde načerpajú, koľko unesú,“ vysvetľuje Pyco. Podobnú túru absolvoval aj sám v kŕdli bosých detí, ktoré mu rozprávali cestou po chodníkoch vo vysokej, hustej tráve o miestnych kobrách či pytónoch. „Absenciou pitnej vody klesá aj hygiena a deti manuálnym nosením vody prichádzajú o časť vyučovania. Výstavba funkčných vodovodov je nesmierne potrebná aj pre zdravotné strediská, kde sú lekári nútení vykonávať len najzákladnejšie ošetrenia v primitívnych podmienkach,“ dodáva obľúbený moderátor, ktorý v Ugande videl aj realizáciu konkrétneho projektu financovaného zo Slovenska. Jeho cieľom je zabezpečiť pre deti a ich rodiny lepší prístup k pitnej vode, budovať potrebné latríny na školách a tiež šíriť osvetu, ktorá obyvateľov naučí základným hygienickým návykom.

Pyco mal počas svojej týždňovej cesty čas spriateliť sa aj s niekoľkými deťmi a spoznať ich životné príbehy, ktoré patria medzi najsilnejšie spomienky, ktoré si z Afriky odniesol. Ak chcete spoznať lepšie Ugandu, pozrieť sa do vidieckej školy pod stromami uprostred ničím nezničenej prírody, či vcítiť sa do kože afrického dieťaťa, práve pre vás je určený pripravovaný televízny dokument. Odvysielaný bude v nedeľu 29. decembra - v premiére o 12:00 na TV PLUS a v repríze o 21:50 na TV WAU. Režisérkou dokumentu "Pomoc Afrike – „Pyco“ v Ugande", ktorý vznikol v partnerskej spolupráci a produkcii TV JOJ, je Mária Martiniaková. K pozvaniu sa pridáva aj hlavný aktér Pyco: „Pevne verím, že aj cez obraz divák prežije podobne silný zážitok a že sa k nám pridajú tí, ktorí majú možnosť a chuť pomôcť.

Podporiť deti v Ugande môžete teraz aj vy

Ak vám záleží na tom, aby aj v Ugande mohli deti prežiť svoje detstvo v zdraví a mali šancu naučiť sa byť v dospelosti sebestačné, práve pre vás je otvorená verejná zbierka. Jej výťažok bude použitý na to, aby mohol projekt UNICEF Slovensko v Ugande aj naďalej napredovať. Svoj finančný príspevok môžete poslať spôsobom, ktorý vám najviac vyhovuje:

  • zaslaním SMS v hodnote 2 eurá v tvare DMS UNICEF na číslo 877 v sieti všetkých operátorov (Cena Darcovskej SMS správy je 2 €. Zbierka je platná do 10.1.2014. Viac informácií na www.darcovskasms.sk).
  • cez formulár na stránke www.unicef.sk/uganda
  • príspevkom na číslo účtu 20219886/6500 (Poštová banka), variabilný symbol 0313

​-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu