Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najkrutejší diktátori v histórii ľudstva: Na smrť poslali milióny nevinných!

PRAHA - Mená Adolf Hitler, Josif Stalin, Mao Ce-tung, Pol Pot a Kim Čong-il sa do histórie ľudstva zapísali hrubými červenými literami. Počas ich diktatúry prišli o život milióny ľudí, ktorí zomierali častokrát krutou a bolestnou smrťou.

Adolf Hitler. Počet mŕtych: 15 až 70 miliónov.

Diktátor Tretej ríše rozpútal druhú svetovú vojnu a do popredia postavil pojmy genocída, holokaust a porajmos (likvidácia Rómov). Odhady počtu jeho obetí sa rôznia podľa toho, či sú do nich zahrnuté "len" obete vojny alebo aj obete vyhladzovacích táborov. Najskromnejšie odhady hovoria o pätnástich miliónoch zlikvidovaných životov, ale niektorí odborníci uvádzajú aj vyše sedemdesiat miliónov.

Josif Stalin. Počet mŕtych: 10 až 27 miliónov.

Denne zomieralo hladom niekoľko tisíc ľudí. Ľudia nemali silu pochovávať mŕtvych do hrobov a ukladali ich len do plytkých jám, niektorí začali praktizovať kanibalizmus. To všetko boli bežné výjavy hladomoru na Ukrajine, ktorý bol dôsledkom stalinistickej kolektivizácie.

V období rokov 1929 až 1933 zahynulo tri až desať miliónov ľudí. Ukrajinský hladomor bol však len jednou z humanitárnych katastrof, ktoré niesli Stalinov podpis. Masové deportácie, čistky, politické procesy a vyvražďovanie domnelých odporcov stoja za minimálne desiatimi miliónmi obetí stalinského teroru.

Mao Ce-tung. Počet mŕtvych: 50 až 78 miliónov.

V projekte nazvanom Veľký skok nútil Mao Ce-tung čínskych roľníkov, aby miesto práce na poliach tavili železnú rudu v primitívne vybudovaných peciach za účelom rýchlej industrializácie krajiny. Zúfalí dedinčania v snahe dodržať predpísané dávky tavili aj poľnohospodárske náradie či vybavenie domácností.

Následný nedostatok nástrojov i pracovných síl v poľnohospodárstve viedol k drastickému poklesu poľnohospodárskej produkcie, ktorá mala zasa za následok hladomor nepredstaviteľných rozmerov. Padlo mu za obeť desať až tridsať miliónov ľudí.

Po totálnom neúspechu Veľkého skoku sa Mao rozhodol napraviť situáciu Kultúrnou revolúciou, ktorá mala modernizovať spoločnosť. Za ňu zaplatili životom ďalšie milióny ľudí, ktorí sa stali obeťou červených gárd.

Pol Pot. Počet mŕtvych: približne 3 milióny.

Hrozný experiment fanatického diktátora Pol Pota stál život minimálne tri milióny Kambodžanov, čo pri rozlohe krajiny predstavovalo tretinu populácie.

Vodcu Červených Kmérov opisovali všetci ako mimoriadne milého, zdvorilého a veľmi presvedčivého rečníka. Jeho rozhodnutie, že ideálom je poľnohospodárstvo obstarávané s použitím najprimitívnejších nástrojov, nasmerovalo celú krajinu k obrovskej katastrofe. Vzdelanie sa stalo smrteľným hriechom a intelektuáli boli nemilosrdne vybíjaní.

Predstavou diktátora bolo, že všetci ľudia budú mať rovnako, takže hoci zúril obrovský hladomor, bolo prísne zakázané aj odtrhnúť ovocie zo stromu. Ľudia umierali hladom, vyčerpaním aj kvôli banálnym chorobám, pretože zdravotná starostlivosť sa úplne rozpadla. Státisíce ich povraždili Červení Kméri.

Kim Čong-il. Počet mŕtvych: približne 3 milióny.

Hladomor, verejné popravy údajných nepriateľov režimu. To všetko sú položky, ktoré v konečnom úhrne stáli život približne tri milióny obyvateľov Severnej Kórey.

Režim Kim Čong-ila bol známy svojou krutosťou a diktátorskými praktikami. Za jeho vlády skončili desaťtisíce ľudí v koncentračných táboroch v horách na severe krajiny. Kvôli testom jadrových zbraní je Severná Kórea v medzinárodnej izolácii a navyše Pchjongjang dlho odmietal aj humanitárnu pomoc. Diktátor však sám žil v obrovskom luxuse. Informoval portál technet.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu