Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Telepatia realitou: Vedci prvýkrát v histórii preniesli myšlienku na diaľku!

Potkany spojené mysľou Zobraziť galériu (2)
Potkany spojené mysľou (Zdroj: upi.com)

DURHAM - To, o čom ľudstvo dlhé roky snívalo, sa nedávno konečne podarilo realizovať. Vedci prvýkrát preniesli myšlienku z jedného mozgu do druhého, hoci boli od seba vzdialené tisíce kilometrov. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Za revolučným úspechom stojí tím okolo brazílskeho neurológa Miguela Nicolelisa, ktorý pôsobí na Duke University v Severnej Karolíne. Ten pomocou elektródy v mozgu a systému na preklad mozgových vĺn spojil mozgy dvoch laboratórnych potkanov, ktorí sa týmto spôsobom dohovorili, ako získať pochúťku.

Jeden potkan to zvládne hravo. Najprv fúzmi zistil, či je otvor, v ktorom bola potrava, úzky alebo široký. Na základe toho stlačil pravú alebo ľavú páku a dostal spomínanú odmenu. Potom však Nicolelis celý postup sťažil a zapojil do neho dve zvieratá, pričom jedno bolo v Brazílii a druhé v USA. Prvé z nich malo nahmatať štrbinu a označiť správnu páčku. Druhé malo rozpoznať, čo jeho kolega urobil, a tiež stlačiť správnu páčku, aby odmenu dostali obaja.

Telepatia realitou: Vedci prvýkrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: upi.com)

Vedci potkanom do mozgu implantovali elektródy, ktoré sledovali činnosť neurónov zodpovedajúcich za pohyb. Tie pripojili na zariadenie, ktoré signál prekladalo do elektronickej podoby. Keď prvý potkan nahmatal štrbinu a označil správnu páčku, druhý potkan dostal do mozgu "preložený" záznam pohybov prvého zvieraťa.

"Príjemca" siahol po správnom tlačidle zhruba v dvoch tretinách prípadov. To síce nie je stopercentná úspešnosť, ale vzhľadom na to, že došlo k prvému zaznamenanému prenosu signálu z jedného mozgu do druhého, ide priam o revolúciu.

Podobné pokusy prebiehajú na zvieratách už viac ako polstoročie. Vedci vďaka nim našli v ich mozgu miesta, kde vznikajú povely na pohyb tela a rozhodli sa ich dekódovať. Pokus z dielne Nicolelisa spojil nervový systém a myseľ dvoch rôznych zvierat.

Spojenie myslí na diaľku by podľa odborníkov mohlo viesť k vytvoreniu akéhosi "biologického superpočítača" z mnohých mozgov. To je však vzhľadom na technologické nedostatky zatiaľ hudba budúcnosti. Nicolelis je ale známy svojím progresívnym prístupom k neurológii. Už teraz vraj vo svojom laboratóriu skúša prepojenie štyroch laboratórnych potkanov naraz a neskôr plánuje experiment vyskúšať aj na opiciach. No a od nich je to už len krôčik k samotným ľuďom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu