Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Google pripomína: Mikuláš Kopernik sa narodil pred 540 rokmi

Mikuláš Kopernik
Mikuláš Kopernik

BRATISLAVA - O Mikulášovi Kopernikovi sa v škole učia už malé deti. A bodaj by nie. Tento slávny poľský astronóm spôsobil v pohľade na svet doslova revolúciu. Práve dnes uplynulo 540 rokov od jeho narodenia a toto významné výročie si pripomína aj Google.

Nicolaus Copernicus je tvorcom priekopníckej heliocentrickej teórie, ktorá za stredobod vesmíru nepokladá Zem, ale Slnko. Narodil sa 19. februára 1473 v poľskom meste Toruň. Ešte ako malý osirel, staral sa o neho aj jeho súrodencov príbuzný z matkinej strany.

Mikuláš študoval filozofiu, medicínu, matematiku a astronómiu v Krakove, kde sa zoznámil s Ptolemaiovým systémom planetárnej sústavy. Venoval sa aj štúdiu klasických jazykov. Neskôr študoval v talianskej Padove a v Bologni cirkevné právo a medicínu, ktorá v tom čase mala blízko k astrológii. V Bologni sa Kopernik zdokonalil v praktickej astronómii a predpokladá sa, že v tom čase začal pochybovať o správnosti Ptolemaiovej geocentrickej sústavy.

Kopernik pôsobil ako kanonik kapituly vo Fromborku (Poľsko). Ustanovil si tri životné pravidlá – vykonávať svoje bohoslužobné povinnosti, neodoprieť chudobe lekársku pomoc a všetok voľný čas venovať štúdiu a vede. Všade, kde žil, zriadil observatórium. Jeho pozorovania pohybu Slnka a Zeme poslúžili neskôr pri vytvorení gregoriánskeho kalendára. Venoval sa prekladom vedeckých diel do latinčiny, je autorom národohospodárskej štúdie Monetae cudendae ratio per Nicolaum (Traktát o minci), v ktorom riešil problémy inflácie a navrhol spôsob zhodnotenia vtedajšej meny. V sporoch preukazoval cit pre spravodlivosť a vyznačoval sa náboženskou znášanlivosťou.

Jeho životným dielom je spis Nicolai Copernici Torinensis De revolutionibus orbium coelestium, libri VI (Mikuláša Kopernika toruňského O obehoch nebeských telies, 6 kníh). Pracoval na ňom 36 rokov a dokončil ho v roku 1540. Úlohu vydať kompletný spis o heliocentrickej ústave zveril Koperník svojmu žiakovi učencovi Rheticusovi, ktorý v predhovore označil heliocentrickú teóriu za hypotézu z obavy, že bude označená za odporujúcu Biblii.

Kopernik zomrel 24. mája 1543 v poľskom Fromborku vo veku 70 rokov a jeho hrob sa nachádza v miestnej katedrále.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu