Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Takto vyzerá internet: Prehliadnite si jeho vesmírnu mapu!

Najväčší hráči na trhu sú jasní
Najväčší hráči na trhu sú jasní (Zdroj: internet-map.net)

PRAHA - Rus Ruslan Enikeev dostal zaujímavý nápad vytvoriť jednu veľkú "vesmírnu" mapu. Poskladal ju z 350 000 webov zo 196 krajín, ktoré odrážajú stav celosvetovej siete na konci roku 2011.

Na základe viac než dvoch miliónov linkov medzi stránkami sa vytvorili na mape jednotlivé galaxie (zhluky). Tie najväčšie väčšinou tvoria weby v rámci jedného štátu. Sú ale ovplyvnené aj obsahovou príbuznosťou webov a previazanosťou stránok. Na južnom okraji vesmíru tak možno vidieť kolóniu pornowebov.

Veľkosť jednotlivých planét (webov) je priamo úmerná návštevnosti stránok. O dominanciu vo "vesmíre" bojujú obrie planéty Google (s bratom YouTube) a Facebook. Dobrú pozíciu si stále udržiava aj Yahoo a weby spadajúce pod Microsoft ako live.com či bing.com. Okrem nich sa na mape objavuje aj množstvo malých hviezdičiek ako napríklad v týchto dňoch často diskutovaná služba Pinterest.

V prípade, že sa chcete pozrieť, ako si na tom stojí vaša obľúbená stránka, stačí kliknúť na internet-map.net a do vyhľadávača v lavom hornom rohu napísať jej názov prípadne krajinu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu