Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Stoporený prostredník: Čo znamená a kedy sa stal urážkou?

Ruská moderátorka po prešľape so zdvihnutým prostredníkom prišla o prácu
Ruská moderátorka po prešľape so zdvihnutým prostredníkom prišla o prácu (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Vztýčený prostredník sa stal už vo svete "pojmom". Čo ale toto vulgárne gesto vlastne znamená a kedy sa stalo urážlivým? pýta sa spravodajský server BBC News.

Verejný intelektuál vyjadrujúci pohŕdanie politikom s prázdnymi rečami siahne po dôverne známom geste. Vztýči prostredný prst a vyhlási: "Toto je veľký demagóg." Táto scéna sa neodohrala pri politickej debate v New Yorku ani v Londýne, ale v Aténach v 4. storočí pred naším letopočtom, keď filozof Diogenes povedal skupine návštevníkov, čo si myslí o rečníkovi Démosthenovi.

Prostredný prst vztýčený tak, že ostatné prsty sú schované pod palcom, je teda zdokumentovaný ako vyjadrenie urážky a zneváženie už viac ako dve tisícročia. Dávni grécki filozofi, vojaci, športovci, popové hviezdy i podráždení policajti - tí všetci sú si vedomí toho, akú špecifickú moc uraziť a pobúriť má toto jednoduché gesto.

"Ide o jedno z najstarších známych urážlivých gest," povedal antropológ Desmond Morris. "Prostredníček symbolizuje penis a skrčené prsty po oboch stranách semenníky. Ukazovanie tohto gesta sa považuje za veľmi primárny prejav."

Rimania mali pre toto gesto vlastné pomenovanie: digitus impudicus - teda hanba, nemravný či urážlivý prst. V epigramoch rímskeho básnika Marka Valeria Martialisa napríklad postava, ktorá sa vždy tešila pevnému zdraviu, ukazuje vztýčený prst trom doktorom. Pôvod známeho gesta siaha ešte ďalej; samčekovia juhoamerických opičiek Kotuly vevericovej sú známi gestikuláciou stoporeným penisom, dodal Morris.

Do USA sa stoporený prostredník dostal pravdepodobne s talianskymi imigrantmi a jeho použitie je zdokumentované už v roku 1886, kedy ho nadhadzovač baseballového tímu Boston Beaneaters na spoločnej tímovej fotografii ukazuje súperom z tímu New York Giants.

Francúzi majú vlastné falické gesto, ktorým je celá paža zalomená v lakti chrbtom ruky von, pričom druhá ruka pleskne alebo zovrie miesto nad lakťovou jamkou. A britské gesto s dvoma prstami a dlaňou obrátenou k sebe je "dvojitý falus", spresnil antropológ. Hoci historici stále diskutujú o jeho pôvode, podľa legiend sa "dvojitý falus" prvýkrát prejavil v roku 1415 v bitke pri Agincourt. Tu vraj britskí vojaci ukazovali dva prsty Francúzom, ktorí hrozili, že zajatcom odseknú dva prsty, aby už nemohli strieľať šípy. A Briti im ukazovali, že oni ešte môžu.

Urážlivý význam vztyčeného prostredníka, zdá sa, prekonal kultúrne, jazykové i národné hranice a v súčasnosti sa objavuje počas pouličných protestov, na futbalových ihriskách aj rockových koncertoch po celom svete. V roku 2004 istý kanadský poslanec ukázal prostredník členovi inej strany, ktorý ho údajne v poslaneckej snemovni prerušoval a provokoval. "Povedzme, že som vyjadril svoju nespokojnosť s jeho správaním," povedal vtedy novinárom.
    O dva roky skôr ukázala popová hviezda Britney Spears prostredník fotografom, ktorí ju neustále prenasledovali. Niektorí z fanúšikov to ale zobrali osobne a speváčka sa im neskôr ospravedlnila. Nie je výnimočné, keď vztýčený prostredný prst ukazujú televízni moderátori práve vo chvíli, keď si myslia, že kamera je vypnutá. Väčšinou je určený ich kolegom, ktorí si z nich nejakým spôsobom vystrelili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu