Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V akváriu žila 15 rokov ryba, o ktorej nikto nevedel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pracovníci verejného akvária Blue Planet neďaleko anglického mesta Ellesmere Port nedávno zistili, že v jednej z nádrží už 15 rokov žije ryba, o ktorej nikto z nich doteraz nevedel.

Ide o platesu druhu Pegusa lascaris, ktorú v akváriu s objemom 40-tisíc litrov objavili počas pravidelného čistenia. Platesa, ktorej dali meno Nemo, sa podľa ich názoru musela do akvária dostať ešte v roku 1996, keď túto nádrž zakladali. "Nazvali sme ju Nemo, pretože sme ju rovnako ako v tom filme našli, s tou výnimkou, že sme ani nevedeli, že ju hľadáme. Aj keď sme o jej existencii ani netušili, vyzerá, že sa jej u nás veľmi darí. Je vo výbornom stave a zjavne sa kŕmi v noci, keď sa vypne osvetlenie," uviedol riaditeľ akvária Colin Grist.

Platesy sú známe tým, že väčšinu života trávia ukryté na dne, k čomu im pomáha aj ich sfarbenie imitujúce štrk alebo piesok. Sú výnimočné tým, že počas dospievania u nich dochádza k postupnému presunutiu jedného oka zo strany, na ktorej neskôr budú ležať, k oku na opačnej strane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu