Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Vedci tvrdia: Vesmír je posiaty obrovskými diamantovými planétami!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: newscientist.com)

WASHINGTON - Vo vesmíre pravdepodobne existujú planéty zložené zo vzácnych diamantov. Ukázala to nová štúdia univerzity v americkom Ohiu. Ako konštatuje server The Huffington Post, klenotnícke firmy sa ale nemusia tohto odhalenia príliš obávať, pretože takéto planéty na našej Mliečnej dráhe ležia vo vzdialenosti asi 73 až 250 svetelných rokov.

"Domnievame sa, že diamantová planéta musí byť veľmi chladným a tmavým miestom," hovorí vedúca výskumu Wendy Panerová, profesorka na Škole pre vedu o Zemi pri Ohijskej štátnej univerzite. Diamanty sa však zrejme nenachádzajú na povrchu planét, ale asi 150 kilometrov hlboko pod ich grafitovým povrchom.

Pre porovnanie najhlbšie diera vyhĺbená človekom na Zemi meria približne 12 kilometrov. Tento rekord drží ťažobná firma Exxon Naftogas.

Doktorand Cayman Unterborn, ktorý na výskume spolupracoval s Panerovou, predstavil výsledky minulý týždeň na jesennom stretnutí pracovníkov geofyziky. Podľa Panerovej by mohla byť vnútorná štruktúra týchto diamantových planét podobná tej na Zemi, s rôznymi vrstvami. Ale oproti našej planéte, ktorá obsahuje v jadre najmä železo a v plášti silikátové horniny, je diamantová planéta vo vnútri zložená najmä z uhlíka.

"Je pravdepodobné, že tieto planéty sú už sopečne činné," vyhlásil Unterborn. Vedci dospeli k tomuto záveru po skúmaní, ako sa tvoria diamanty v zemskom plášti. Potom použili počítačové modely, ktoré ukázali, že podobné procesy sa objavujú v miestach, kde je väčší podiel uhlíka.

Podľa týchto modelov môžu tiež existovať planéty, ktoré sú pätnásťkrát väčšie ako Zem a sú z polovice tvorené diamantmi.

V auguste oznámili vedci odhalenie iného typu diamantovej planéty, ktorá je vzdialená 4000 svetelných rokov a pravdepodobne ide o zvyšky mŕtvej hviezdy.

Aj napriek tomu, že mnoho ľudí považuje diamantové planéty za niečo mimoriadneho, pre planetárnych vedcov je hlavným cieľom vo vesmíre hľadanie planét podobných Zemi a hlavne hľadanie života. "Táto štúdia hlavne ukázala, že existuje všeobecne mnoho planét v našej galaxii, o ktorých sme predtým nevedeli a sú veľmi odlišné od toho, čo tvorí náš slnečný systém, to je na tom vzrušujúce," vysvetlil Unterborn.

Otázkou však zostáva, ako sa k diamantom na planétach vzdialených najmenej 73 svetelných rokov dostať, konštatuje The Huffington Post. Ostáva snáď len dúfať v osobitnú vesmírnu expedíciu sponzorovanú klenotníckym priemyslom, konštatuje server.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu