Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Z poľských dôchodkýň DJ-ky: Tancovačka nie je funus!

DJ-ka Janeczka (vľavo)
DJ-ka Janeczka (vľavo) (Zdroj: rp.pl)

VARŠAVA - Hoci sú na dôchodku, majú stále plné ruky práce. Pani Wirginia a Janina z Varšavy niekoľkokrát týždenne stoja za mixážnym pultom a hrajú na tancovačkách pre "starších a pokročilých". Aj keď sú v konzervatívnej poľskej spoločnosti skôr výnimkou, dokazujú, že aj Poliaci sa menia a pribúda medzi nimi ľudí, ktorí si chcú na staré kolená užívať života a baviť sa.

"Tancovačka nie funus, to je zábava, buďme v pohode," pripomína 71-ročná dídžejka Wika svojim vrstovníkom, ktorí sa zišli na zábave pre ľudí "50 rokov plus DPH". Riadi sa filozofiou, že človek nie je schopný veľa vecí v živote ovplyvniť, a tak nemá zmysel sa kvôli životným peripetiám, ako sú rozvody alebo smrť niekoho blízkeho, zbytočne trápiť. Sama je poldruha roka vdovou.

Rovnaký pohľad na život má aj pani Agnieszka. Jej manželovi nevadilo, že keď on nemohol chodiť, vyrážala na zábavy sama. Zatancovať si išla dva dni potom, čo ho pochovala. Niektorým ľuďom sa to moc nepáčilo. "U nás v Poľsku sa ľudia radi nervujú tým, čo povedia iní, musí byť smútok, aby všetci videli, že pozostalí trpia," vysvetľuje Agnieszka.

Wika, vlastným menom Wirginia Szmitová hrá už 12 rokov, posledných šesť rokov niekoľkokrát v týždni púšťa hudbu k tancu vo varšavskej krčmičke Bolek.

Začínala s kazetami, ktoré vystriedali cédečka a laptop. "Keď ho vie ovládať vnuk, nie je dôvod, aby som sa ho nenaučila ovládať aj ja," hovorí vitálna dôchodkyňa, ktorá by si chcela vyskúšať aj mixovanie hudby z vinylov. Hrá hlavne skladby z 60. a 70. rokov v tanečných verziách. "Nemôžeme žiť ešte raz, ale vďaka pesničkám sa môžeme vrátiť naspäť v čase," myslí si Wika.

Na tanečných zábavách, kde hrá dídžejka Wika a jej o niekoľko rokov mladšia žiačka, dídžejka Janeczka, vlastným menom Janina Kowalski, sú dámy v prevahe. Poliaci umierajú v priemere o približne 8,5 roka skôr ako Poľky. "Páni rýchlejšie chátrajú, sú menej psychicky odolní ako ženy," pripomína smutnú pravdu Wika. Podľa čerstvej sedemdesiatničky Maryše sú poľské dôchodkyne aktívnejšie, muži sú vraj často leniví a do ničoho sa im nechce.

"Bude čoraz viac aktívnych starých ľudí boriacich stereotyp prarodičov, ktorí trávia veľkú časť dňa strážením vnúčat," potvrdil slová 71-ročnej dídžejky Radoslaw Kaczan z varšavskej Vysokej školy sociálnej psychológie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu