Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Bratislava: Na všetky komíny je 13 kominárov!

BRATISLAVA – Čierne remeslo. Neohrozila ho ani masívna výstavba výškových budov v hlavnom meste, kde sú komíny, ktoré už netreba čistiť. V celej Bratislave je trinásť kominárov, a ako sami hovoria, komínov je ešte stále dosť. Najviac práce majú v Starom Meste.

V Cechu kominárov je združených jedenásť kominárov, dvaja pracujú na voľnej nohe. Naposledy pribudli dvaja mladí, inak v tomto remesle pracujú väčšinou muži v strednom veku. Remeslo sa učia v škole v Kolíňanoch pri Nitre. „Kominár nerozlišuje dobrú a zlú robotu. Ja urobím aj tú špinavú. Je to moje povolanie a baví ma to,“ povedal Jozef Róža (54), ktorý robí svoje remeslo už 38 rokov. Učil sa za automechanika, jeho kamaráti ho však zlákali na kominárčinu. Najviac práce je v Starom Meste, tam sú domy v najhoršom stave. Na výškových budovách kontrolujú kotolne.

Jozef Róža čistil najvyššie položený komín na Trnavskej ulici, na budove známej ako cvernovka, ktorá meria 70 metrov. Okrem vymetania komínov robia majstri čierneho remesla aj revízie, kolaudácie či odsúhlasenie projektov. Povolanie kominára je dnes vzácnosťou a mohlo by sa zdať, že je aj finančne ohodnotené. „Ak chcem zarobiť dvadsaťtisíc Sk, tak sa musím veľa narobiť. Za niektoré práce dostaneme len sto Sk,“ uzavrel Róža.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu