Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nezvyčajne krutá zima v Indii zabila 63 ľudí za dva týždne

Medzi najčastejšie obete patria bezdomovci
Medzi najčastejšie obete patria bezdomovci (Zdroj: SITA)

DILLÍ - Na indické pomery dlhodobo chladné počasie si za štrnásť dní v Indii vyžiadalo 63 ľudských životov. Najviac sužovaný je severoindický štát Uttarpradéš, v ktorom v minulých troch dňoch zomrelo 22 ľudí. Teploty sa tam udržiavajú okolo nuly a vláda sa snaží najchudobnejším dodať prikrývky a lieky. Najviac mŕtvych patrí k bezdomovcov.

Uttarpradéš je jedným z najchudobnejších indických štátov a skoro pätina z jeho 180 miliónov obyvateľov nemá domov. Tento týždeň sa tam držali teploty do troch stupňov nad nulou. Úrady nechali uzavrieť školy, kým sa neoteplí.

Sociálni pracovníci rozdávajú bezdomovcom prikrývky a lieky. V stredisku Uttarpradéš, v meste Lakhnaú, planú na hlavných cestách a v blízkosti stanice celú noc ohniská, aby sa ľudia mohli ohriať. Kvôli hustej hmle bola prerušená prevádzka na miestnom letisku a diaľkové vlaky jazdia až so štvorhodinovým oneskorením.

Chladno je aj v susednom indickom štáte Džharkhand, kde úrady hlásia troch mŕtvych.

Desať osôb umrzlo v Dillí, aj keď sa tam sociálne služby i polícia snažia bezdomovcov dostať z ulíc do 80 mestských útulkov.

India je známa svojimi vysokými letnými teplotami; v decembri a v januári ale na pár týždňov teplota vždy výrazne poklesne, čo zakaždým znamená ohrozenie pre ľudí bez domova.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu