Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Neúspešného atentátnika z Times Square odsúdili na doživotie

Faisal Shahzad
Faisal Shahzad

NEW YORK - Američan pakistanského pôvodu Faisal Shahzad (31), ktorý sa v máji neúspešne pokúsil o teroristický útok na newyorskom hlavnom námestí Times Square, bol dnes odsúdený na doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia. Oznámila to agentúra AP.

Federálna sudkyňa Miriam Goldmanová Cedarbaumová, ktorá proces sa Shahzadom viedla, vyhlásila, že rozsudok považuje za veľmi dôležitý "pre ochranu verejnosti pred ďalšími činmi obžalovaného a ostatných, ktorí by ho chceli nasledovať". Inú možnosť ako udeliť Shahzadovi doživotie jej zákony nedávali.

Shahzad bol odsúdený za to, že 1. mája zaparkoval na Times Square auto naložené trhavinami, ktoré vyrobil z hnojiva. Vozidlo chcel odpáliť večer, kedy námestie býva plné ľudí. Výbušnina ale nakoniec zlyhala.

Atentátnik, ktorý sa považuje za moslimského bojovníka, predpokladal, že ním nastražená bomba v aute zabije asi 40 ľudí. Podľa svojej výpovede plánoval aj druhý bombový útok v New Yorku, ktorý sa mal uskutočniť dva týždne po prvom výbuchu.

Shahzad bol obžalovaný v desiatich bodoch, vrátane pokusu o teroristický útok alebo pokuse o použitie zbraní hromadného ničenia. Ku všetkým bodom obžaloby sa v júni pred súdom priznal. Uviedol tiež, že spolupracoval s pakistanskou odnožou fundamentalistického islamského hnutia Taliban, ktoré na jeho akciu poskytlo viac ako 15.000 dolárov (takmer 312.000 korún).

Shahzad, ktorý vlani získal americké občianstvo, žil v USA od 18 rokov. V poslednej dobe býval v štáte Connecticut a živil sa ako rozpočtový analytik. Útokom sa vraj chcel "pripojiť k svojim bratom v džiháde 11. septembra" a tiež dať USA najavo, že sa nesmie zasahovať do záležitostí moslimských krajín a musí odísť z Iraku a Afganistanu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu