Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Šíri sa nová baktéria, zatiaľ na ňu nepoznajú liek

Baktéria je zatiaľ takmer neliečiteľná
Baktéria je zatiaľ takmer neliečiteľná

SYDNEY - Traja Austrálčania sa nakazili baktériou nazvanú NDM-1, na ktorú nezaberajú takmer žiadne antibiotiká. O nakazenie viac ako troch desiatok Britov touto baktériou informovala tento týždeň aj britská odborná médiá. Austrálsky expert dnes agentúre AFP povedal, že podobných prípadov "musí byť viac" a že sa obáva jej šírenia.

Všetci austrálski nakazení sa predtým zdržiavali v Indii a najmenej jeden tam podstúpil plastickú operáciu. Podľa šéfa oddelenia infekčných chorôb v nemocnici v austrálskej Canberre tieto prípady predstavujú "špičku ľadovca".

"Musí ich tu byť oveľa viac, pretože túto osobitnú baktériu je ťažké odhaliť, pokiaľ nie je k dispozícii špeciálne vybavenie," povedal Peter Collignon. Jedného z Austrálčanov liečil sám. Ďalší dvaja sa nachádzajú v Novom Južnom Walese a Queenslande. "Neliečiteľný" zárodok objavili v ich moči a nespôsobuje im údajne mnoho ťažkostí.

Podľa štúdie zverejnenej v stredu v britskom odbornom časopise The Lancet Infectious Diseases bola baktéria NDM-1 zistená u 37 britských pacientov, z ktorých niektorí predtým navštívili Indiu a Pakistan, aby podstúpili plastickú či inú operáciu. Objavila sa údajne už aj v USA, Kanade, alebo v Holandsku a vedci varovali pred jej ďalším rozšírením.

Baktériu v roku 2009 prvýkrát izoloval britský vedec Timothy Walsh z univerzity v Cardiffe u švédskeho pacienta, ktorý bol predtým hospitalizovaný v Indii.

NDM-1, ktorej názov je skratkou enzýmu, ktorý produkuje, odoláva takmer všetkým antibiotikám vrátane tých, ktorými sa liečia naliehavé prípady a závažné infekcie. Pôsobia proti nej len dve antibiotiká a jedno z nich je navyše málo účinné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu