Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Poľskému Tu-154 mali hlásiť počasie odoka!

Vrak havarovaného poľského Tu-154
Vrak havarovaného poľského Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Vojenské letisko, na ktorom mal pristáť poľský špeciál Tu-154 s prezidentským párom a delegáciou na palube, nemá vlastnú meteorologickú stanicu. Kontrolná veža tak využíva údaje stanice, vzdialenej až 10 kilometrov, navyše umiestnenej v inej výške.

Znamená to, že ruskí dispečeri nemali presné údaje o počasí, aké panovalo nad letiskom 10. apríla a poľským pilotom podávali nepresné údaje, píše vo svojom dnešnom vydaní poľský denník Fakt.

„To je groteska. Oni predpovedali odoka,“ cituje denník poslanca a bývalého ministra dopravy a člena parlamentnej komisie pre letectvo Jerzyho Polaczeka. „Pilotom oznamovali viditeľnosť takú, akú mali oni sami, keď vyšli pred svoju budovu a pozerali sa na niekoľko bodov na letisku“, uviedol Polaczek. „A predpoveď vysvetlili na základe údajov z meteorologickej stanice, ktorá je desať kilometrov od letiska Severnyj,“ dodal.

Potvrdzujú to aj piloti 26. dopravného leteckého pluku: „Severnyj nemá meteo stanicu. Údaje majú z iného letiska, desať kilometrov ďalej. Navyše to druhé letisko je už rok zatvorené.“ Denník sa zaoberá otázkou, aký vplyv na presnosť predpovede môže mať rozdiel 10 kilometrov. „Aby bolo možné poskytnúť presnú predpoveď, zariadenia meteorologickej stanice musia byť umiestnené tak, aby zachytávali podmienky na mieste, pre ktoré sa predpoveď robí. Na letiskách by mali byť meracie zariadenia pri dráhe,“ cituje denník šéfa meteorologického inštitútu Rafała Bąkowského.

Ďalší meteorológovia, s ktorými sme sa rozprávali, neveria, že predpoveď počasia poskytuje tak odľahlá stanica. „To je niečo absurdné. Berúc do úvahy vzdialenosť stanice a špecifický terén, na akom je letisko, aká hlboká roklina a močaristá oblasť, som si istý, že Rusi nemohli dať našej posádke presnú predpoveď. Rovnako dobre by ju mohli dať z Moskvy, pravdepodobnosť by bola rovnaká,“ cituje denník špecialistu.

Vojenskí špecialisti pripomínajú ešte jeden detail. „Poznám tie miesta. Meteo stanica, ktorá je na zatvorenom letisku, je v inej výške ako letisko Severnyj,“ cituje denník nemenovaného vojenského meteorológa. Ako dodal, rozmočený terén, rozdiely v teplote alebo vlhkosti medzi stanicou a letiskom, kde sa pokúšalo pristáť poľské lietadlo, sa mohli značne líšiť.

„Celé je to akási tragická groteska. Tá búda ako kontrolná veža a predpoveď zo stanice vzdialenej desať kilometrov,“ skonštatoval poslanec Polaczek. Sľubuje, že parlamentná komisia by mala objasniť všetky okolnosti smolenskej tragédie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu