Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Rasmussen: NATO a Rusko nie sú nepriatelia

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

MNÍCHOV - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) v sobotu vyjadril prekvapenie nad faktom, že Rusko vo svojej novej doktríne považuje alianciu za najväčšou vonkajšiu hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Ako povedal Rasmussen, NATO sa aktuálne snaží zlepšovať vzťahy s Moskvou a preto podľa neho ruský pohľad na alianciu nekorešponduje s realitou. NATO nie je nepriateľom Ruska, chceme s ním, naopak, pracovať na strategickom partnerstve, keďže čelíme rovnakým hrozbám, dodal bývalý dánsky premiér.

Nová vojenská doktrína, ktorú v piatok podpísal ruský prezident Dmitrij Medvedev, označuje rozširovanie NATO za najväčšiu vonkajšiu hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Dokument, ktorý Kremeľ zverejnil na svojej internetovej stránke, poukazuje na fakt, že NATO sa "snaží globalizovať svoju činnosť s cieľom porušovať medzinárodné právo".

Moskva totiž vníma, že aliancia sa prostredníctvom svojho rozširovania "snaží posúvať svoju armádnu infraštruktúru stále bližšie k ruským hraniciam". Rusko za veľkú hrozbu taktiež považuje rozmiestňovanie rakiet na území bývalých krajín Sovietskeho zväzu.

Vzťahy medzi Ruskom a NATO sú dlhodobo chladné aj napriek nedávnemu obnoveniu oficiálnych kontaktov. Moskve sa totiž nepáči rozširovanie aliancie o krajiny v bezprostrednej blízkosti jej hraníc vrátane Ukrajiny či Gruzínska.

S pobúrením reagovala aj na pôvodné plány USA rozmiestniť v strednej Európe časti protiraketového štítu, ktoré sa nakoniec vďaka zmene v Bielom dome nezrealizovali. No Washington na svoje zámery so strednou a východnou Európou nerezignoval, čo dokazujú aj nedávne správy z Rumunska, kde USA rozmiestnia svoje strely.

Moskva už stihla vyjadriť rozpaky a požaduje vysvetlenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu