Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vojak nosil symboly SS, po vyhadzove zarobí viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Bývalý český veliteľ, ktorého prepustili z armády kvôli tomu, že pri misii v Afganistane nosil na prilbe symboly nacistických jednotiek SS, získal lukratívnu prácu. Zarobí mnohonásobne viac, ako dostával v hodnosti nadporučíka. Podľa dnešnej Mladej fronty Dnes sa Jan Čermák opäť vracia do Afganistanu.

Jeden z Čermákových priateľov denníku povedal, že údajne podpísal veľmi výhodný kontrakt sa západnou bezpečnostnou agentúrou. Čermák cez svojho advokáta Ondreja Moravca ale odkázal, že sa do Afganistanu nechystá. Informácie o jeho prípadnom návrate do Afganistanu prekvapila aj kriminalistu Františka Punnera, ktorý ho vyšetruje pre podozrenie z propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu ľudských práv a slobôd.

"Neviem si predstaviť, že by sme mu mali prípadné obvinenia odovzdávať kdesi v afganských horách. To by šlo asi len ťažko," uviedol. Ak by Čermák odišiel do Afganistanu, kriminalista zvažuje aj to, že by ho mohli vyšetrovať ako uprchlíka. Podľa advokáta Karola Brücklera má Čermák šancu vrátiť sa do Afganistanu legálne. Musel by to však oznámiť polícii a oznámiť jej adresu, na ktorej sa bude nachádzať.

Potom by mu mohla uveriť, že sa nechce vyhýbať trestnému konaniu, a mohla by ho viesť aj v Čermákovej neprítomnosti. Symboly SS nosili na helmách počas svojho pôsobenia v provincii Lógar dvaja vojaci, okrem Čermáka to bol Hynek Matonoha.

Minister obrany Martin Barták nechal oboch v novembri prepustiť z armády a stratili nárok na výsluhu a výhody po ukončení služby v armáde. Zároveň postavil mimo službu ich veliteľa, vrátane generála Jiřího Halaška, a to do doby, kým sa prípad vyšetrí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu