Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Radikáli v Aténach útočia, zranili aj rektora!

Nepokoje v Aténach
Nepokoje v Aténach (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Aj v noci na dnes pokračovali v Aténach strety medzi políciou a mladými demonštrantami. Včera si pripomenuli prvé výročie smrti chlapca (15), ktorého zastrelili policajti. Zrážky v uliciach si od nedele vyžiadali najmenej 30 zranených a veľké materiálne škody. Viac ako 300 radikálov skončilo v cele.

Zastrelenie Alexisa Grigoropulosa 6. decembra 2008 policajtom pri zásahu proti násilníckej skupine mladíkov rozpútalo pred rokom sériu nebývalých protestov v Aténach aj v ďalších mestách, ktoré trvali mesiac. O rok neskôr sa zrážky opakovali v gréckej metropole a Solúne, kde sa pri príležitosti výročia tejto tragédie zišlo niekoľko tisíc mladých nespokojencov.

V Aténach asi 200 maskovaných radikálov okrem iného obsadilo časť univerzity a zranilo rektora, ktorý musel byť hospitalizovaný. V noci na dnes sa boje presunuli na tamojšiu polytechniku, kde mladíci hádzali na políciu kamene a fľaše, na čo poriadkové sily odpovedali slzným plynom.

Na dnešné popoludnie zvolali do hlavného mesta veľkú demonštráciu študentov a učiteľov. V Grécku je už od soboty v pohotovosti vyše 10 tisíc policajtov, z toho len šesťtisíc v Aténach. Policajt, ktorý Grigoropulosa zastrelil, bol zatknutý a obvinený z úmyselného zabitia. Jeho kolega je stíhaný ako jeho komplic. Ich proces začne podľa BBC na začiatku budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu