Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Moskva v kríze šetrí aj ... na výkaloch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Málokedy sa úradníkovi magistrátu podarí preniknúť do novinových titulkov. Zástupcovi moskovského starostu sa to podarilo jedinou vetou:

"Šetríme dokonca aj na výkaloch!" Výrok, prenesený pôvodne v nepublikovateľnom znení, v celoštátnej tlači ocenili ako "citát týždňa".

Vladimir Resin však ani nenadával ani nežartoval, ale podľa komentárov tvorivým spôsobom rozvinul myšlienku starostu Lužkova o možnostiach využitia energie z mestskej kanalizácie. Starostov zástupca už spustil prvú elektráreň fungujúcu pri jednej z mestských čističiek a v pláne má ďalšie tri, len aby mesto ušetrilo drahý plyn.

"Hľa úspory, hľa víťazstvo nad krízou!" okomentoval počin denník Vedomosti. Moskva by podľa denníka mohla svoj "nevyčerpateľný zdroj" využívať aj inak; veď inde vo svete sa zo sušeného trusu napríklad stavia. Tiež by sa ním dali dláždiť ulice, aby názor vodičov na kvalitu povrchu zodpovedal použitému materiálu. A siahnuť by sa dalo aj po recepte z poviedky o vojakovi Čonkinovi o prepálení spomínanej matérie na liehovinu.

Resinov výrok skrátka komentátorovi pripomína vtip, podľa ktorého k indiánskemu náčelníkovi prichádza bojovník s dvoma správami, zlou a dobrou: "Biele tváre pobili všetky bizóny, teraz sa budeme musieť živiť leda tak bizóním trusom. A teraz tá dobrá správa: trusu je dosť!"

Moskovská opozícia zatiaľ radnicu kritizuje skôr za rozmarnosť; bývalý vicepremiér Boris Nemcov spočítal, že kilometer novej okružnej diaľnice okolo metropoly má stáť 7,4 miliardy rubľov, teda oveľa viac ako kdekoľvek inde vo svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu