Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Fajčenie: Až šesť miliónov obetí ročne!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: TASR)

DUBLIN – Fajčenie ročne vo svete zabije šesť miliónov ľudí. Viac ako tretina z nich zomrie na rakovinu. Svetová ekonomika tak príde ročne o 500 miliárd dolárov. Vyplýva to z takzvaného Tabakového atlasu, ktorý predstavili v Dubline. Túto správu už tretíkrát vydala Americká spoločnosť proti rakovine a Svetová pľúcna nadácia.

Podľa správy každoročne do roku 2015 na rakovinu, kvôli fajčeniu, zomrie 2,1 milióna ľudí. V roku 2010 bude 72 percent obetí pochádzať z menej alebo stredne rozvinutých krajín. Do roku 2030 ich bude z tejto časti sveta už 83 percent. Tabakový priemysel zameral svoj marketing a predaj na štáty, kde je kontrola tabaku menšia a zdravotná prevencia nie je tak rozšírená.

Podľa odborníkov majú na spotrebu tabakových výrobkov vplyv spotrebná daň, reklama, zákaz fajčenia na verejných miestach aj účinnejšie varovania na škatuľkách. Ak by ceny cigariet boli vyššie, mnohí ľudia by s fajčením nezačínali a mnohí fajčiari by s ním prestali, tvrdia experti. Kroky na zníženie spotreby tabaku odporúča i Svetová zdravotnícka organizácia. K rámcovej dohode o kontrole tabaku sa pripojilo na 160 krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu