Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Príčinou havárie autobusu korupcia, tvrdia Bulhari

(Zdroj: SITA)

SOFIA - Bulharsko v piatok smúti za 16 obeťami štvrtkovej havárie autobusu, ktorému zlyhali brzdy a následne vrazil do turistov idúcich po horskej ceste.

Bulhari sú presvedčení, že na vine havárie je korupcia, ktorá umožňuje jazdiť aj starým poruchovým vozidlám. Šestnásť ľudí zomrelo a viac ako 20 sa zranilo vo štvrtok neďaleko juhovýchodného mesta Jambol, keď sa na 30-ročnom autobuse pokazili brzdy. Autobus následne narazil na úzkej horskej ceste do ľudí idúcich na tradičnú slávnosť Nanebovstúpenia.

Autobus 12. mája absolvoval technickú prehliadku, no dopravný policajt Aleksi Stratiev vyjadril pochybnosti nad spôsobom, akým bola vykonaná. V Bulharsku je 700 súkromných autoservisov, ktoré sú autorizované vykonávať každoročné povinné technické kontroly vozidiel. Majitelia áut im dávajú prednosť pred dôslednejšími kontrolami dopravnej polície. "Ak by sa testy vykonávali dôsledne, 30 percent všetkých vozidiel na cestách by bolo treba stiahnuť z premávky," povedal Stojan Želev, prezident Asociácie výrobcov áut.

Štvrtková tragédia nebola prvá svojho druhu. V decembri 2006 zomrelo 18 ľudí potom, ako preťažené staré nákladné auto pre poruchu bŕzd vrazilo do autobusu, ktorý sa následne zrútil do rieky.

V roku 2008 jazdilo v Bulharsku len 15 percent nových áut z celkového počtu vozidiel registrovaných v krajine. Podľa Želeva Bulharsko je cintorínom áut Západnej Európy a automafia je spriaznená so zákonodarcami. Bulharské zákony nekladú nijaké prekážky dovozu starých vozidiel a nepodporujú nákup nových áut. Veľké mestá sú preplnené starými vozidlami bez katalyzátorov, čím sa poškodzuje životné prostredie a zvyšuje počet nehôd.

Bulharsko má len 418 kilometrov diaľnic a dve tretiny zo zostávajúcich 19 000 kilometrov ciest potrebujú opravu. Každoročne zahynie pri dopravných nehodách na cestách približne 1000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu