Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Izraelský minister vyzval na zavraždenie lídra Hamásu

Ismáíl Haníja
Ismáíl Haníja

JERUZALEM - Člen izraelského kabinetu v stredu verejne vyzval na zavraždenie lídra Hamásu Ismáíla Haníju, ktorého islamistické hnutie kontroluje Pásmo Gazy.

"Najbližším krokom v našich operáciách by mala byť eliminácia teroristu Haníju," povedal minister výstavby Zeev Boim z vládnej stredopravej Kadimy v rozhlasovom vysielaní. "Je to jediný spôsob, ako ukončiť raketové ostreľovanie Izraela," dodal Boim, ktorý však nemá žiadny vplyv na vojenské rozhodnutia.

Izrael zabil v minulosti početných predstaviteľov Hamásu, v roku 2004 duchovného vodcu a zakladateľa hnutia šejka Ahmeda Jasína. Premiér Ehud Olmert po utorkovom zásahu izraelského mesta raketou z Pásma Gazy pohrozil hnutiu "najtvrdšou odvetou".

V polovici júna 2007 vytlačilo islamistické hnutie Hamás z Pásma Gazy sily lojálne súperiacemu hnutiu Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, a teda fakticky prevzalo kontrolu nad oblasťou. Abbás následne zosadil vládu národnej jednoty a na Západnom brehu ustanovil novú dočasnú vládu.

V konečnom dôsledku Abbás vládne Západnému brehu, zatiaľ čo Hamás má pod kontrolou Pásmo Gazy. Hnutie odmieta existenciu Izraela a vylučuje akúkoľvek dohodu so židovským štátom. Izrael, Európska únia ako aj Spojené štáty považujú extrémistické hnutie Hamás za teroristickú organizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu