Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Technický plyn podľa Topolánka nemôže byť výhovorkou

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

ŠTRASBURG/KYJEV - Technický plyn by nemal slúžiť ako výhovorka pre zastavenie dodávok ruského plynu do Európskej únie cez Ukrajinu, povedal v stredu český premiér Mirek Topolánek, ktorý je v súčasnosti úradujúcim predsedom Európskej rady.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že ich krajina nemôže dopravovať ruský plyn do EÚ, pretože Rusko nepumpuje dostatok technického plynu do ukrajinských plynovodov. "Technický plyn je veľmi často využívaný ako výhovorka pri neuskutočňovaní dodávok. To sa musí zastaviť," povedal Topolánek v Európskom parlamente.

Ukrajinské ministerstvo energetiky požiadalo Európsku komisiu, aby mu pomohla zabezpečiť z Ruska technický plyn, ktorý je potrebný na tranzit dodávok do Európy. V stredu o tom informovala ukrajinská vláda.

"V našom liste sme jasne uviedli, ktoré technologické sektory musia fungovať, aby Ukrajina mohla kontrolovať tranzit plynu do európskych krajín," uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. "Požiadali sme eurokomisára o pomoc pri zabezpečení technického plynu, bez ktorého je nemožné zaistiť tranzit," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu