Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ošetrovateľa ľadového medveďa Knuta našli mŕtveho

Knut
Knut

BERLÍN - Ošetrovateľa, ktorý sa preslávil tým, že v berlínskej zoologickej záhrade vychoval mláďa ľadového medveďa Knuta, našli v pondelok mŕtveho vo svojom byte v západnej časti Berlína. Oznámili to tlačové agentúry.

Policajti, ktorí telo 44-ročného muža objavili, nemajú o príčine jeho smrti zatiaľ žiadne informácie, uviedla hovorkyňa berlínskej polície.

Medvedíka Knuta opustila na sklonku roka 2006 jeho matka Tosca a zoologická záhrada sa rozhodla poradiť si bez nej. Prvých päť mesiacov sa o Knuta celé dni a noci staral ošetrovateľ Thomas Dörflein; vo vnútri pavilónu najprv malého Knuta knísal v náručí, kŕmil mliekom a kašou a neskôr, keď sa už Knut dokázal hrať, s ním zápasil. 

V marci 2007 sa Knut prvýkrát predstavil verejnosti a Dörflein, neprehliadnuteľný so svojou mohutnou postavou, hustou bradou a dlhými vlasmi uviazanými v cope, bol samozrejme po jeho boku.

Roztomilé medvieďa sa rýchlo stalo svetovou senzáciou a na jeho hry s dobráckym ošetrovateľom sa denne k jeho výbehu chodili pozerať tisíce návštevníkov. Show skončila v júli minulého roku, keď riaditeľ zoo vyhlásil, že medveď je už príliš silný, aby s ním mohol Dörflein bez rizika vyvádzať. 

Knut teraz váži cez 120 kilogramov, má svoj vlastný celovečerný film, blog a televíznu reláciu. Objavil sa na obálke nemeckého vydania časopisu Vanity Fair a je tiež vyobrazený na sérii poštových známok.

Berlínskej zoologickej záhrade priniesol Knut v roku 2007 27-percentný nárast návštevnosti a zisk v hodnote takmer 6,8 milióna eur (asi 204 miliónov korún). Zoo má navyše licenciu na všetky výrobky inšpirované postavičkou Knuta, vrátane plyšových zvieratiek, tričiek, hrnčekov a DVD.

Dörflein sa vďaka starostlivosti o Knuta stal svojráznym sexsymbolom a podľa vlastných slov dostával množstvo milostných listov z celého sveta. Snažil sa vyhýbať záujmu médií, jeho skromnosť však vzbudzovala vo verejnosti iba väčšiu zvedavosť.

Vlani v novembri berlínska radnica Dörfleina vyznamenala medailou za zásluhy. V zoologickej záhrade v nemeckej metropole pracoval viac ako 25 rokov. Mal dve dospelé deti a podľa denníka Die Welt žil v poslednej dobe s priateľkou a jej synom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu