Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Tamilskí rebeli vyhlásili jednostranné prímerie

líder rebelov Balasingham Nadesa
líder rebelov Balasingham Nadesa

Kolombo - Tamilskí separatisti vyhlásili po ofenzívach armády na Srí Lanke dočasné jednostranné prímerie.

To by malo trvať 10 dní od 26. júla do 4. augusta, keď sa v hlavnom meste Kolombo uskutoční vrcholné stretnutie juhoázijských lídrov. Ak by však v tejto dobe došlo k ďalším akciám armády, reakcia bude nevyhnutná, uviedli rebeli. Podľa ich údajov je cieľom prímeria zaistiť úspech konferencie osemčlenného Juhoázijského združenia pre regionálnu spoluprácu (SAARC).

"Naše hnutie zachová jednostranné prímerie.. počas summitu SAARC od 26. júla do 4. augusta a prispeje tak k jeho úspechu," píše sa vo vyhlásení povstalcov.

Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) sa dostali viacerými víťazstvami armády v poslednom čase pod veľký tlak. Boje na Srí Lanke sa vystupňovali po zvýšenom úsilí vlády rozbiť skupinu povstalcov z LTTE, ktorí okupujú sever krajiny.

Podľa vládnych údajov však armáda narazila na väčší odpor, než očakávala. Počet deklarovaných obetí nie je možné overovať, pretože vstup médií do oblasti je zakázaný. Predpokladá sa, že obe strany preháňajú straty nepriateľa, pričom počet obetí vo vlastnom tábore udávajú nižší.

LTTE bojuje od roku 1983 za samostatnosť Tamilov na severe a východe Srí Lanky po desaťročiach diskriminácie zo strany sinhálskej väčšiny. Ich boj si doposiaľ vyžiadal viac než 70 tisíc životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu