Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Briti už hovoria o tretej svetovej vojne: TOTO je zoznam krajín, kde sa NEMÁ bojovať...Sú tu aj dve z Európy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Briti už nevidia tretiu svetovú vojnu ako len formu propagácie strachu a zasievania pochybností medzi širokú verejnosť. Súčasná situácia na Blízkom východe vyeskalovala na úroveň, ktorej chcel zabrániť celý svet. Na obzore je podľa Britov hrozba v podobe tretej svetovej vojny.

archívne video

Hrôzostrašné zábery z priemyselnej kamery v Záporoží, Rusi zaútočili raketou na poschodovú budovu (Zdroj: Instagram.com/Zelenskiy_official)

Nedávne udalosti na Blízkom východe vedú analytikov k teóriám, že tretia svetová vojna je na spadnutie. Irán napadol Izrael, pričom na obranu židovského štátu sa okrem USA postavilo aj Francúzsko či Veľká Británia. Nie je preto vylúčené, že by mohlo dôjsť ku konfliktu globálnych rozmerov. Celé ľudstvo má stále v pamäti druhú svetovú vojnu (1939-194), od ktorej neubehlo ani sto rokov. 

Bez priameho nebezpečenstva 

Britský denník Daily Mail vydal článok, v ktorom uviedol zoznam niekoľkých krajín. V týchto regiónoch by v prípade vypuknutia tretej svetovej vojny nemalo hroziť ich obyvateľom žiadne priame nebezpečenstvo. Tak, ako v predchádzajúcich dvoch svetových vojnách, ani pri tejto sa nespomína takmer žiadna krajina v Európe. 

Antarktída

Britský denník sa zameral na regióny, ktoré sú mierumilovné, relatívne odľahlé a s dostatkom prírodného dedičstva. Do tejto skupiny spadá aj takmer neobývaná Antarktída. Briti hovoria o tomto kontinente, ako o najbezpečnejšom území v prípade vypuknutia tretej svetovej vojny. Negatívnym faktorom je však arktické podnebie a tuhé zimy počas celého roka. 

Briti už hovoria o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Argentína 

Podľa Britov by obyvatelia Argentíny boli schopní prežiť hladomor po jadrovej vojne. V prípade výbuchu sto jadrových bômb, by dym zatienil oblohu a slnečné lúče by sa nedostali na zemský povrch. Výsledkom by bol hladomor, neúroda a prerušenie procesu fotosyntézy. Inými slovami, život na povrchu planéty by prestal existovať. Argentín aby bola ale výnimkou. Rastie tu mnoho rastlín, ktoré sú veľmi odolné. Na druhej strane, Argentína viedla v minulosti spor s Britániou o Falklandské ostrovy. V prípade svetovej vojny by sa spor o ostrovy mohol zopakovať. 

Čile

Ešte ostaneme v Južnej Amerike. Presunieme sa na opačné (západné) pobrežie, kde leží Čile. Vegetácia je tu podobná ako v Argentíne. Je to jedna z najviac pokrokových krajín v Južnej Amerike. Za plusy v prípade vojny sa považuje moderná infraštruktúra a relatívne ľahký prístup k moderným technológiám. 

Briti už hovoria o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Bhután

Po vstupe Bhutánu do OSN vyhlásila tamojšia vláda jeho nezávislosť od všetkých svetových konfliktov. Ide o vnútrozemský ázijský štát s mnohými pohoriami, čo predstavuje aj relatívne vysokú bezpečnosť v prípade vojnového konfliktu. Ide o jednu z najmierumilovnejších krajín na svete. 

Island a Švajčiarsko

Keď sa pozrieme do Európy, vo vnútrozemí tu leží krajina, ktorá má asi najväčšiu politickú neutralitu na svete. Viac ako 200 rokov má Švajčiarsko jasný postoj k medzinárodnej scéne, pričom je chránené horskými masívmi. Krajina disponuje aj pomerne veľkým počtom atómových krytov. 

Briti už hovoria o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Island je na tom veľmi podobne. Táto krajina je na vrchole globálneho mierového indexu. Island sa nepotrebuje spoliehať na zdroje z iných krajín. Do istej miery za to môže aj jeho lokalita. Tento ostrov je príliš ďaleko od pevniny na všetky svetové strany. Island má veľké zásoby pitnej vody a krajina sa snaží čoraz viac využívať obnoviteľné zdroje energie. 

Indonézia

Táto krajina vás možno zaskočila. Indonézia patrí k veľkým hráčom juhovýchodnej Ázie. Týka sa to však najmä ekonomiky a ropného priemyslu. V politických otázkach zaujíma prevažne neutrálny postoj. Zahraničná politika Indonézie sa vyznačuje dvomi slovami: "slobodná" a "aktívna" (Achmed Sukarno 1948, prvý prezident Indonézie). Indonézia presadzuje myšlienku vytvorenia svetového mieru. 

Briti už hovoria o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ostatnými krajinami na zozname sú Južná Afrika (Juhoafrická republika), Tuvalu, Fidži a Nový Zéland. Všetky tieto krajiny sú z hľadiska najväčších aktérov svetovej politickej scény doslova zanedbateľnými hráčmi. Vojna tu takmer nehrozí. 

Viac o téme: ZoznamHrozbaBezpečieKrajinyLondýnVeľká BritániaTretia svetová vojnaNeutralitaBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu