Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia lavína v Tirolsku má najmenej jednu obeť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Contamines Montjoie via AP)

SÖLDEN - Väčšiu skupinu ľudí zasypala vo štvrtok lavína v rakúskych Ötztalských Alpách v katastri obce Sölden. Podľa predbežných informácií nešťastie neprežila jedna osoba, ďalšie štyri sa podarilo zachrániť a dve sú nezvestné, uviedla polícia pre agentúru APA.

Pátracia akcia musela byť medzičasom prerušená, pretože sa uskutočnil odstrel ďalších lavín. Na miesto nešťastia, nachádzajúce sa na výstupe k chate Martin-Busch-Hütte ležiacej v nadmorskej výške 2501 metrov, sa momentálne dá dostať len vrtuľníkom. V oblasti pádu lavíny sa nachádzalo celkovo 17 vyznávačov zimných športov, väčšinu však masy snehu minuli.

archívne video

Lavínová nehoda vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

V tirolských Alpách bol na štvrtok vyhlásený druhý z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva. Horská služba však varovala pred samovoľným uvoľnením snehových lavín. Nebezpečenstvo sa zvyšuje v priebehu dňa so stúpajúcimi teplotami a pôsobením slnečného žiarenia, najmä vo veľmi strmom teréne a na trávnatom podklade.

V utorok strhla dosková lavína v Tirolsku na vrchu Bärenkopf šesťčlennú skupinu turistov z Bavorska, pričom zahynul 19-ročný mladík. Podľa odborníkov túto lavínu nespustili priamo turisti, ale sa uvoľnila samovoľne.

Viac o téme: LavínaObeťNezvestníRakúskoTirolsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu