Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BUDAPEŠŤ - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v stredu v súvislosti s podpisaním zápisnice z 15. zasadnutia medzivládnej Zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre záležitosti menšín označil starostlivosť o slovenských občanov v zahraničí za jednu z priorít vlády SR. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Zástupcovia Slovenska a Maďarska sa v stredu v Budapešti zhodli v 54 opatreniach a odporúčaniach v oblasti kultúry, vzdelávania, hospodárstva či infraštruktúry. Cieľom je skvalitniť život Slovákov v Maďarsku a rovnako Maďarov žijúcich na Slovensku.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o voľbe budúceho generálneho tajomníka (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Blanár dosiahnutie obojstrannej zhody vo viacerých témach označil za úspech diplomatických rokovaní a dôkaz záujmu o posilnenie slovensko-maďarskej spolupráce. Zároveň ocenil prácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny a osobitne jej spolupredsedov.

Vzťahy medzi SR a Maďarskom

Vzťahy medzi SR a Maďarskom sú podľa neho mimoriadne korektné a je dôležité pokračovať v ich rozvoji. "Toto silné bilaterálne partnerstvo má pozitívny vplyv na život národnostných menšín v oboch štátoch a prostredníctvom nich aj na vzťahy medzi našimi krajinami a zastupovanie spoločných záujmov," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Podotkol, že vždy budú existovať otázky, na ktorých sa slovenská vláda nemusí s maďarskou stranou zhodnúť. "No úlohou diplomacie je pokračovať v dialógu a spolupracovať v témach, ktoré máme spoločné," dodal Blanár.

Stredajšie rokovanie Zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre záležitosti menšín viedol za slovenskú stranu spolupredseda Miroslav Mojžita a za maďarskú stranu jeho partner a ministerský splnomocnenec zodpovedný za rozvoj susedskej politiky Maďarska Ferenc Kalmár.

Spoločne podpísali zápisnice, ktoré budú postúpené na schválenie vládam obidvoch štátov. Členovia komisie ocenili prijaté opatrenia a odporúčania pomáhajúce zachovať a rozvíjať kultúrnu i jazykovú identitu príslušníkov národnostných menšín.

Medzivládna Zmiešaná slovensko-maďarská komisia bola ustanovená v roku 1998, aby pomáhala napĺňať Zmluvu o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou, ktorá bola podpísaná v roku 1995. Komisia sa zaoberá otázkami ochrany národnostných menšín a právami a slobodami osôb patriacich k týmto menšinám.

Viac o téme: KomisiaJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu