Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úrady v Mexiku zadržali policajta na úteku: Zastrelil 23-ročného študenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - V Mexiku zadržali policajta na úteku, ktorý v marci zastrelil 23-ročného študenta. Jeho smrť vyvolala napätie v súvislosti s jednou z najhorších tragédií v oblasti ľudských práv pred takmer desiatimi rokmi. Informuje stredajšia správa agentúry AFP.

Yaquia Gomeza, študenta vysokej školy Ayotzinapa, zastrelili 7. marca počas zrážok s políciou v juhomexickom štáte Guerrero. Nahnevaní študenti potom podpálili policajné autá. "Dnes na úsvite bol zatknutý policajt, ktorý zabil mladého muža z Ayotzinapy. Všetci, ktorí sa na tom podieľali, sú teraz vo väzení," informoval mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Policajt sa nachádzal na ranči, ktorý strážila ochranka.

archívne video

Muž chcel vyskočiť z balkóna, polícia zakročila (Zdroj: Policie České republiky)

Gomez navštevoval rovnakú vysokú školu ako 43 budúcich učiteľov, ktorých 26. septembra 2014 v meste Iguala na juhu Mexika zadržali skorumpovaní policajti a následne odovzdali členom zločineckého gangu Guerreros Unidos.

Presné okolnosti ich zmiznutia stále nie sú známe, ale komisia zriadená vládou označila prípad za štátny zločin. Zodpovednosť pripísala aj armáde, či už priamo alebo z nedbanlivosti. Dosiaľ sa našli iba tri telá nezvestných študentov. Úrady doteraz zadržali či vydali zatykače na desiatky podozrivých vrátane príslušníkov armády a bývalého generálneho prokurátora, ktorý viedol vyšetrovanie hromadného zmiznutia študentov.

Viac o téme: TragédiaStreľbaPolícia Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu