Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Loď prevážala migrantov a prevrátila sa! Najmenej tri deti zahynuli pri nehode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

ATÉNY - Najmenej tri deti našli v stredu mŕtve pri skalnatom severozápadnom pobreží gréckeho ostrova Chios potom, ako sa tam prevrátilo plavidlo s migrantmi, informovali predstavitelia pobrežnej stráže a uviedli, že prebieha pátracia a záchranná operácia. Informuje správa agentúry AFP.

Zmiznutie dievčat vo veku päť, sedem a desať rokov potvrdila ich matka. Tri plavidlá gréckeho námorníctva zachránili 19 migrantov vrátane ôsmich maloletých a matky utopených dievčat na lodi, ktorá v noci vyplávala z Turecka.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Podľa úradov nie je jasné, koľko ľudí sa pôvodne na lodi nachádzalo. Grécka televízia ERT uviedla, že na palube bolo 27 ľudí, prevažne Afgancov. Úrady na situáciu upozornili traja Afganci, ktorí v noci doplávali k pobrežiu Chiosu, uviedla ERT.

Ostrovy v severovýchodnej časti Egejského mora sú jednou zo vstupných brán pre migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať na územie Európskej únie. Od začiatku tohto roka zaznamenali na gréckych ostrovoch viac ako 11.300 migrantov, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). V roku 2023 prišlo do Grécka približne 45.000 žiadateľov o azyl, pričom väčšina z nich odišla z ostrovov v blízkosti tureckého pobrežia. Podľa OSN to bol najvyšší počet za posledné štyri roky.

V júni 2023 pri potopení plavidla neďaleko mesta Pylos na Peloponézskom polostrove zahynulo 82 ľudí, niekoľko stoviek osôb zostalo nezvestných. V súvislosti s touto nehodou prebieha niekoľko vyšetrovaní. Niektoré mimovládne organizácie obviňujú grécku pobrežnú stráž z oneskorenej reakcie.

Viac o téme: DetiLoďMigrantiGrećko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu