Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Izrael použil nový druh zbrane: ZÁSAH na mori počas hlbokej noci, systém C-Dome sa naplno osvedčil

Izrael použil po prvýkrát systém C-Dome.
Izrael použil po prvýkrát systém C-Dome. (Zdroj: X/Emanuel (Mannie) Fabian/Israel Defense Forces)

EJLAT – Izraelská armáda predviedla počas tohto týždňa úspešné spustenie svojej novej zbrane. Vzdušný priestor Izraela ohrozil podľa miestnej armády nepriateľský dron. IDF sa preto po prvýkrát rozhodla použiť operačný systém z mora.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Krátko pred polnocou v pondelok ôsmeho apríla narušil vzdušný priestor Izraela nepriateľský dron. Jeho polohu zachytil protiraketový obranný systém Iron Dome, ktorý domáca izraelská armáda (IDF) namontovala aj na lode v priľahlých vodách. Nepriateľ sa pokúsil o prienik v blízkosti mesta Ejlat v najjužnejšej časti krajiny. 

Odpálené rakety 

IDF mala proti dronu použiť pokročilý model C-Dome. Informuje o tom The Times of Israel. Systém je nasadený na korvetách triedy Sa'ar 6. Do prevádzky ho spustili v novembri 2022. Korvety majú zvyčajne za úlohu strážiť plošiny na zemný plyn a námorné trasy pri izraelskom pobreží. C-Dome – podobne ako pozemná verzia Iron Dome – je podľa izraelského ministerstva obrany schopná zostreliť rakety, riadené strely a drony. V tomto prípade sa to potvrdilo aj v praxi.

Priamy zásah

Po vniknutí dronu do vzdušného priestoru Izraela, zazneli v meste Ejlat sirény. Neskôr bolo potvrdené, že nepriateľský dron priletel do mesta z východnej strany. všetko si to z pláže kamerovali  miestni civilisti. Najprv sa spustila siréna a následne IDF odpálilo z lode dve riadené strely. Noc preťalo svetlo a napokon došlo k úspešnému zásahu. Do tejto chvíle neboli hlásené žiadne škody ani straty na životoch. 

Oblasť v okolí mesta Ejlat je v poslednom období pravidelným terčom útokov irackých skupín podporovaných Iránom. Skupiny vrátane jemenských Húsíov, Islamského odporu Iraku a skupiny v Sýrii napojenej na libanonský Hizballáh, útočia pravidelne od masakry siedmeho októbra minulého roku.   

Viac o téme: IzraelObranný systémIron DomeIzrael vo vojneC-DomeEjlatSa'ar 6Korvety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu