Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VAROVANIE pre Západ: Investujte do obrany, Rusi sa pokúsia pohltiť celú Európu, tvrdí ukrajinský veliteľ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DONECK – Vojna na Ukrajine trvá nepretržite už viac ako tri roky. Za celý tento čas sa ukrajinským jednotkám darí odrážať neúnavné útoky ruskej armády. Neplatí to však pre celé územie Ukrajiny. Len nedávno sa Rusom podarilo dobyť strategicky výhodné miesto Avdiivku (Donecká oblasť), pričom postúpili ešte hlbšie do vnútrozemia. Situácia v regióne, ktorú opisuje jeden z miestnych veliteľov, je alarmujúca.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 773 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Zástupca veliteľa 3. ukrajinskej brigády, Maksym Zhorin, priblížil situáciu v Doneckej oblasti po ruskom dobytí Avdiivky. Podľa svojich slov, ktoré poskytol britskému Independent, bol súčasťou veľmi cennej silovej zložky v ukrajinskej armáde. Tá mala za úlohu evakuovať z Avdiivky vojakov, ktorí ešte bránili mesto pred ruskou ofenzívou. Rusi napokon neobsadili len Avdiivku, ale aj ďalšie priľahlé mestá v oblasti. 

Dodávky meškajú

Zhorin hovoril o dodávkach zbraní zo Západu, ktoré pravidelne meškajú. "Americký vojenský balík v hodnote približne 60 miliárd dolárov čaká na schválenie vo Washingtone už sedem mesiacov, zatiaľ čo európski partneri do tohto roka neposlali viac ako polovicu z milióna sľúbených delostreleckých granátov. Do tejto chvíle sa ešte stále nevedia dohodnúť ako financovať ich výrobu," priblížil Zhorin. 

VAROVANIE pre Západ: Investujte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

NATO sa tiež pokúša pomôcť. Generálny tajomník Jen Stoltenberg ešte v priebehu minulého týždňa predostrel návrh dlhodobého balíka pomoci pre Ukrajinu v hodnote 100 miliárd eur. Zhorina to na jednej strane teší, no nezabudol dodať, že "je to ako každá pomoc zo Západu". "Prichádza príliš neskoro," reagoval zástupca veliteľa. Dodal však, že je to lepšie, ako nedostať vôbec nič. "V konečnom dôsledku má ale toto váhanie na svedomí zbytočné životy ďalších Ukrajincov.

Zástupca veliteľa opísal, aká je situácia v radoch ukrajinskej armády. Klasický pešiak je podľa neho vyčerpaný neustálou dynamikou vojny. Jeho kolegovia, ktorí pomáhali pri evakuácii Avdiivky, pochádzali zo 110. bojovej brigády. "V Avdiivke boli od začiatku vojny, teda od februára 2022. Nikto ich nevystriedal, bojovali nepretržite," poukázal na nedostatok pozemných jednotiek. 

Mladí musia bojovať

Začiatkom tohto týždňa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o znížení veku brannej povinnosti z 27 na 25 rokov. V súčasnosti je priemerný vek ukrajinského vojaka 43 rokov. Zhorin sa však prikláňa k Západu, keď tvrdí, že tento krok nestačí a prichádza príliš neskoro. "Nemyslím si, že to stačí. Vek by som ešte znížil. Akokoľvek je to ťažké povedať, mladí ľudia musia bojovať. Je príliš ťažké udržať motiváciu starších vojakov, z ktorých má väčšina chronické problémy. Mladí ľudia sú viac motivovaní, energickejší a ochotnejší bojovať," vysvetlil. 

VAROVANIE pre Západ: Investujte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukrajinci sú schopní v tomto regióne aj tak len podnikať malé formy protiútokov, ktoré najvyšší veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij nazval "aktívnou obranou". "V súčasnosti nie je rozumné hovoriť o protiútokoch. Musíme sa sústrediť na obranu," doplnil Zhorin. 

Varovanie pre Európu

Dôstojník ukrajinskej armády varoval, že Rusko je pripravené pohltiť celú Európu. Adresoval to všetkým spojencom Kyjeva. Západ sa musí podľa neho urýchlene pripraviť. "Vytvorte kvalitné obranné systémy, ktoré odolajú aj Rusku, pretože Moskva ešte určite nepovedala posledné slovo, pričom sa pokúsi pohltiť zvyšok Európy," povedal pre Independent.

Je to posledné zo série varovaní od ukrajinských vojenských a politických osobností, že Rusko na Ukrajine neplánuje prerušiť boje. "Kým Rusko útočí na Ukrajinu, pripravte sa na vlastnú vojnu proti tomuto agresorovi," dodal na záver zástupca veliteľa 3. ukrajinskej brigády, Maksym Zhorin.

Viac o téme: VarovanieRuskoEurópaDoneckVojna na UkrajineAvdiivkaMaksym ZhorinNedostaok vojakovNedostaok zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu