Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Toto šte nezažili! Aprílový beh v Prahe sa zmenil na peklo: Ľudia odpadávali, záchranári museli spustiť traumaplán

(Zdroj: X/ZZS HMP)

PRAHA - Pri dnešnom pražskom polmaratóne malo pre náročnosť závodu zdravotné ťažkosti vrátane kolapsov väčšie množstvo bežcov, záchranná služba aktivovala na asi dve hodiny traumatologický plán. Záchranári ošetrili vyššie desiatky ľudí, niektorých museli previezť do nemocníc. Povedal to hovorca záchrannej služby Karol Kirs. V Česku dnes panuje na apríl nezvyčajne teplé počasie, bežci sa na teplo sťažovali, zistila ČTK.

"V súvislosti s konaním polmaratónu došlo počas akcie k mimoriadnej udalosti, pri ktorej má zdravotné ťažkosti väčšie množstvo osôb, pričom ťažkosti sú spojené s mierou fyzickej náročnosti závodu. Z tohto dôvodu bol vyhlásený traumaplán," uviedli záchranári na sieti X o 13.20 h. O dve hodiny neskôr potom informovali o jeho ukončení.

Traumaplán sa podľa Kirsa aktivuje vo chvíli, keď je postihnuté väčšie množstvo ľudí, niekedy aj preventívne, keď počty ešte nie sú známe a nie je zrejmé, ako sa situácia vyvinie. Aktivácia traumy umožňuje záchranárom zrýchliť a zefektívniť starostlivosť o pacientov, hovorca spomenul najmä zníženie administratívnej záťaže pri vypĺňaní zdravotníckej dokumentácie.

V cieli nemali bežci ďaleko k omdleniu

V Prahe dnes teploty presahujú 20 stupňov Celzia, bežci sa na nezvyčajné teploty sťažovali. "Extrémne teplo, asi od deviateho kilometra by som to najradšej vzdal," uviedol jeden z bežcov na sociálnej sieti. Dodal, že v cieli nemal ďaleko k omdleniu. V tohtoročnom polmaratóne štartoval rekordný počet 15.500 bežcov zo 115 krajín. Štart bol o 10.00 h, vyhral suverénne úradujúci majster sveta na tejto trati Keňan Sabastian Sawe v traťovom a osobnom rekorde 58:24 min. Limit na dobehnutie boli tri hodiny od štartu.

Teploty sa v nasledujúcich dňoch majú podľa meteorológov pohybovať najčastejšie medzi 24 až 28 stupňami Celzia. Nie je vylúčené ani prekonanie prvého tropického dňa v roku, ktorý bol historicky nameraný najskôr 17. apríla v roku 1934 vo Vlašimi, kde bolo rovných 30 stupňov, uviedli meteorológovia.

Viac o téme: Zdravotné problémyPrahaPolmaratón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu