Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šok na ulici! V štáte Guanajuato zastrelili kandidátku na starostku počas jej kampane

(Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Kandidátku na starostku v meste Celaya v mexickom štáte Guanajuato, Berthu Gaytánovú, zabili počas jej kampane, oznámili v utorok tamojšie úrady. Informuje agentúra AP.

Gaytánovú zastrelili na ulici na predmestí Celaye pred volebným zhromaždením. Ďalšie tri osoby utrpeli zranenia, napísala na svojej webovej stránke stanica CNN. Video z miesta činu zverejnené na sociálnych sieťach zachytáva malý sprievod ľudí, ktorí kričali "Morena!", čo je názov strany, za ktorú Gaytánová kandiduje. V tej chvíli je počuť niekoľko výstrelov a vidno, ako ľudia utekajú a padajú na zem, píše AP.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Guvernér štátu Guanajuato Diego Sinhué Rodríguez na sociálnej sieti X tento čin odsúdil a uviedol, že páchatelia sa trestu nevyhnú. Išlo o najnovšiu zo séria vrážd v čoraz krvavejšej kampani pred voľbami, ktoré sa v Mexiku uskutočnia 2. júna, komentuje AP. Dodáva, že od začiatku tohto roka bolo zabitých najmenej 14 kandidátov.

Strana Morena

Stranu Morena založil súčasný mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý v septembri odchádza z funkcie. Voľby 2. júna rozhodnú aj o jeho nástupcovi, ako aj o predstaviteľoch mnohých štátnych a komunálnych úradov.

Štát Guanajuato, ktorého hlavné mesto nesie rovnaký názov, má už nejaký čas bilanciu najvyššieho počtu vrážd spomedzi všetkých mexických štátov, pripomína AP. Roky je zmietaný násilnými bojmi o územie medzi drogovým kartelom Jalisco a domácim gangom Santa Rosa de Lima.

Viac o téme: StreľbaKampaňStarostkaGuanajuato
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu