Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česká vláda s obratom slovenskej politiky k Rusku podľa Dvořáka nemôže súhlasiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Český minister pre európske záležitosti Martin Dvořák uviedol, že česká vláda s obratom slovenskej politiky smerom k Rusku nemôže súhlasiť. Vyjadril sa tak vo vysielaní TV Nova v spojitosti s rozhodnutím českej vlády prerušiť spoločné rokovania s vládou SR

"Spoločné rokovania sú všeobecne v rámci diplomacie nadštandardné a v kontexte to vždy znamená, že krajiny sú absolútne za jedno a my ako vláda musíme byť proti tomu, že Slovensko obracia svoje kormidlo viac k Rusku a ďalej od Ukrajiny," povedal Dvořák a dodal, že Slovensko sa stáva "hlásnou trúbou ruskej propagandy".

archívne video

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre mňa vzácne a cenné, tvrdí premiér Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Český premiér Petr Fiala 6. marca po rokovaní vlády oznámil, že Česko odložilo plánované česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sa mali uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR. Jedným z dôvodov bola schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom 2. marca v tureckej Antalye.

Robert Fico a Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

"Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli," oznámil vtedy Fiala s tým, že spolupráca medzi oboma krajinami sa nekončí.Premiér SR Robert Fico reagoval, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku a predstavitelia českého kabinetu sú na Slovensku naďalej vítaní."Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu. Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri," skonštatoval Fico.

Viac o téme: VládaČeskoRuskoSlovenskoMartin Dvořák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu