Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Ukrajine panuje korupcia: Zelenskyj vyhodil vysokého úradníka! Byt v Kyjeve namiesto jedla pre vojakov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Vysoký ukrajinský vojenský predstaviteľ údajne spreneveril viac ako milión eur. Boli to peniaze, ktoré boli určené na podporu vojakov.

Zatkli vysokého predstaviteľa ukrajinskej armády. Údajne spreneveril viac ako milión eur, ktoré boli v skutočnosti určené na nákup potravín pre vojakov. Ako uvádza britský Telegraph, Oleksandr Koslovskyj bol šéfom armádneho oddelenia zodpovedného za obstarávanie potravín pre vojakov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 757 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinský predstaviteľ odviedol milióny do súkromného vlastníctva

Ukrajinské úrady obviňujú úradníka z použitia prostriedkov na kúpu bytu v Kyjeve, tucta nehnuteľností a auta. Ukrajinská protikorupčná organizácia Naši Groši (Naše peniaze) tvrdila, že Kozlovskyj peniaze nasmeroval cez množstvo súkromných spoločností namiesto toho, aby ich použil na jedlo pre vojakov. Suma však môže byť ešte vyššia, ako sa doteraz predpokladalo. Podľa protikorupčnej organizácie „Naši Groši“ môže celková suma spreneverených prostriedkov dosiahnuť až štyri milióny eur. Tieto čísla však nebolo možné nezávisle potvrdiť, ako informoval denník Telegraph.

Od ruskej invázie prezident Volodmyr Zelenskyj niekoľkokrát prepustil úradníkov, aby zakročil proti rozšírenej korupcii v ozbrojených silách. Tieto opatrenia sú kľúčové pre zabezpečenie pokračujúcej finančnej podpory od západných spojencov Kyjeva.

Zelenskyj bojuje proti korupcii

V auguste 2023 ukrajinský prezident prepustil niekoľko regionálnych úradníkov zodpovedných za vojenský nábor po tom, čo niektorým udelil výnimku zo služby výmenou za úplatky. Bývalý ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, ktorý poprel akúkoľvek účasť na korupcii, bol o mesiac neskôr odvolaný z funkcie v rámci čistky na ministerstve obrany.

Viac o téme: KorupciaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu