Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Navaľnej výzva proti Putinovi má úspech: Rad pred volebnými miestnosťami, výnimkou nie je ani konzulát v Bratislave!

Voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v prezidentských voľbách v Rusku Zobraziť galériu (7)
Voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v prezidentských voľbách v Rusku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MOSKVA - Pred volebnými miestnosťami v ruskej metropole Moskva sa v nedeľu predpoludním začali tvoriť rady ľudí čakajúcich na odovzdanie hlasu v prezidentských voľbách. Informuje o tom stanica BBC. Výnimkou v tomto prípade nie je ani budova Konzulátu Ruskej federácie v Slovenskej republike. Vyššia koncentrácia ľudí dočasne uzavrela Marótyho ulicu v Bratislave.

Aktualizované 15:50 Julija Navaľná, vdova po zosnulom vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom, prišla v nedeľu napoludnie na ruské veľvyslanectvo v Berlíne, aby tam zahlasovala v ruských prezidentských voľbách. Postavila sa do dlhého radu Rusov čakajúcich na odovzdanie svojho hlasu, čím sa zapojila do symbolického protestu, na ktorý ich sama vyzvala. Informujú o tom agentúry AFP a stanice Sky News.

Julija Navaľná pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne
Zobraziť galériu (7)
Julija Navaľná pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne  (Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi)

Vdova po zosnulom vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom predtým vyzvala Rusov, aby prišli masovo hlasovať v nedeľu napoludnie a symbolicky tak vyjadrili svoj protest proti dlhoročnému šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, ktorý vo voľbách nemá skutočného súpera. Na fotografiách spred viacerých moskovských volebných miestností bolo vidno ľudí rôzneho veku čakajúcich v radoch. Čakali disciplinovane a ticho, bez prejavov protestov, plagátov či politických sloganov. Bezprostredne neboli správy ani o tom, že by došlo k zatýkaniu.

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Protestná akcia vo volebných miestnostiach

Vdova Julija Navaľná, ako aj ďalší členovia tímu zosnulého politika, predtým vyzvali Rusov, aby prišli do volebných miestností v rámci protestnej akcie "Napoludnie proti Putinovi". S touto myšlienkou prišiel pred svojou februárovou smrťou v Ruskom väzení samotný Alexej Navaľnyj. Účasť na protestoch je podľa BBC v Rusku nebezpečnou aktivitou, ale podľa Julije Navaľnej je poludňajšie čakanie pred hlasovacími miestnosťami "veľmi jednoduchou a bezpečnou akciou," ktorú úrady nemôžu zakázať. Protiputinovski naladení občania budú môcť vidieť, že je ich mnoho a že sú silní, uviedla Navaľná. Zároveň vyzvala Rusov, aby po príchode do volebných miestností volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, zneplatnili svoje hlasovacie lístky, alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj. Navaľného tím vyzval Rusov, aby v nedeľu, v posledný deň trojdňových "volieb", takto protestovali proti Putinovi v každom z 11 časových pásiem krajiny.

Voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v prezidentských voľbách v Rusku
Zobraziť galériu (7)
Voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v prezidentských voľbách v Rusku  (Zdroj: TASR/AP)

Zároveň vyzvala Rusov, aby po príchode do volebných miestností volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, zneplatnili svoje hlasovacie lístky, alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj. Navaľného tím vyzval Rusov, aby v nedeľu, v posledný deň trojdňových "volieb", takto protestovali proti Putinovi v každom z 11 časových pásiem krajiny.

Navaľnej výzva proti Putinovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okolo poludnia prišiel voliť aj opozičný politik Boris Nadeždin vystupujúci proti vojne na Ukrajine, ktorý chcel kandidovať za prezidenta ale ruské úrady ho odmietli zaregistrovať. Na fotografiách z volebnej miestnosti bolo vidno 60-ročného Nadeždina obklopeného davom prevažne mladých ľudí. Tvorenie radov pred hlasovacími miestnosťami bolo hlásené aj z iných ruských miest. Rad čakajúcich voličov sa vytvoril aj pred ambasádou Ruska v kirgizskej metropole Biškek. Podľa BBC bol dlhý viac než pol kilometra a tvorili ho prevažne mladí ľudia.

Vyššia koncentrácie osôb v okolí budovy Konzulátu Ruskej federácie v Slovenskej republike (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Navaľnej výzva proti Putinovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pred konzulátom Ruskej federácie v Bratislave je dav ľudí

Výnimkou nie je ani budova Konzulátu Ruskej federácie v Bratislave. Aj tu sa koncentruje veľký počet ľudí, ktorí si zvolili ako vhodný čas práve nedeľné poludnie. Polícia SR - Bratislavský kraj informovala, že pre veľký dav ľudí je Marótyho ulica dočasne uzavretá. 

Viac o téme: VoľbyVýzvaRuskoMoskvaAlexej NavaľnýJulija Navaľná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu