Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Anthony Blinken sa zúčastní na rokovaní CARICOM ku kríze na Haiti

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

KINGSTON – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken sa v pondelok zúčastní na stretnutí Karibského spoločenstva (CARICOM) na Jamajke v rámci snahy vyriešiť bezpečnostnú krízu na Haiti.

Blinkena na stretnutie pozvali členovia spoločenstva CARICOM spolu so zástupcami Francúzska, Kanady a OSN. V jamajskej metropole Kingston majú prediskutovať násilnosti na Haiti a spôsoby, ako krajine pomôcť. Tamojšia bezpečnostná situácia sa zhoršila po atentáte na prezidenta Jovénela Moïsea v roku 2021.

"Medzinárodná komunita musí spolu s Haiťanmi pracovať na mierovej politickej tranzícii," uviedol námestník amerického ministra zahraničných vecí pre oblasti západnej pologule Brian Nichols na sociálnej platforme X, ktorý sa na rokovaní tiež zúčastní.Ozbrojené skupiny v hlavnom meste Port-au-Prince už od 29. februára vyvolávajú chaos. Ich cieľom je zosadenie premiéra Ariela Henryho, ktorý v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho prebral vedenie krajiny.

Vojaci strážia vstup na medzinárodné letisko v Port-au-Prince na Haiti v pondelok 4. marca 2024.
Zobraziť galériu (2)
Vojaci strážia vstup na medzinárodné letisko v Port-au-Prince na Haiti v pondelok 4. marca 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

Haitský premiér sa v čase vypuknutia nepokojov vracal z Kene, kde sa snažil zaistiť podporu pre policajnú misiu s podporou OSN na pomoc stabilizovať bezpečnostnú situáciu. Bol však nútený pristáť v Portoriku, ktoré je nezačlenené územie USA. Dominikánska republika, ktorá spoločne s Haiti leží na ostrove Hispaniola, mu neumožnila vstup na svoje územie.

Začiatkom marca gangy zaútočili na dve najväčšie väznice v krajine a prepustili asi 4000 trestancov. Ozbrojenci tiež zastavili prevádzku na letisku v hlavnom meste, podpaľovali policajné stanice a iné strategické ciele. Haitská vláda preto okrem výnimočného stavu vyhlásila aj zákaz vychádzania.

Viac o téme: RokovaniaHaitiAnthony BlinkenCARICOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu