Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán podľa OSN nesie zodpovednosť za násilie, ktoré viedlo k smrti Mahsy Amíníovej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

TEHERÁN - Irán je zodpovedný za "fyzické násilie", ktoré viedlo k smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej a podnietilo celoštátne protesty proti povinnému noseniu islamskej šatky a proti iránskej teokratickej vláde. V záveroch rozsiahlej správy o Iráne to uviedla vyšetrovacia misia OSN, informuje agentúra AFP.

 V správe predloženej Rade OSN pre ľudské práva sa tiež uvádza, že Teherán sa svojím konaním dopustil "zločinov proti ľudskosti".Vyšetrovania misia zistila, že Irán použil "zbytočnú a neprimeranú smrtiacu silu" na potlačenie masových demonštrácií, ktoré vyvolala smrť Amíníovej vo väzbe, kam sa dostala za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Irán podľa OSN nesie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Dvadsaťdvaročná Kurdka zomrela v nemocnici na jeseň 2022 krátko po zadržaní mravnostnou políciou. Vo väzbe mala podstúpiť prevýchovu, ale skolabovala po 26 minútach, pričom do nemocnice ju previezli o 30 minút neskôr, uvádza sa v správe.

Zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zatknutých. Podľa správy vyšetrovacej misie OSN dochádzalo aj k prípadom, keď sa príslušníci bezpečnostných síl dopúšťali sexuálneho násilia voči zadržaným osobám.Iránski predstavitelia sa k správe bezprostredne nevyjadrili, podľa agentúry AP však jej závery zrejme nijako nezmenia praktiky vlády v Teheráne. V krajine si navyše po minulotýždňových voľbách upevnili moc zástancovia tzv. tvrdej línie, ktorí opäť ovládli parlament.

Viac o téme: IránOSNMahsa Amíníová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu