Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliansky parlament schválil účasť Ríma na námornej misii EÚ v Červenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/SilverPhytoPatho)

RÍM - Taliansky parlament v utorok schválil účasť krajiny na námornej misii EÚ, ktorej cieľom je chrániť námornú dopravu v Červenom mori pred útokmi jemenských povstalcov. Informuje o tom agentúra AP.

S účasťou Talianska na misii s označením Aspides súhlasili obe komory talianskej parlamentu vrátane Poslaneckej snemovne aj Senátu. Poslanci ju schválili v pomere hlasov 271:6 a senátori v pomere 153:0. Minister zahraničných vecí Antonio Tajani zákonodarcom pred hlasovaním povedal, že námorná misia EÚ, ktorá bola spustená vo februári, je čisto obranného charakteru, ale talianske plavidlá sa budú môcť pred prípadnými útokmi brániť.

archívne video

Prezidenti SR a Talianska navštívili talianskych vojakov na základni Kuchyňa (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

AP v tejto súvislosti pripomenula, že taliansky torpédoborec Caio Duilio v sobotu zostrelil dron vypustený jemenskými húsíjskými povstalcami v prielive Báb al-Mandab, ktorý sa nachádza medzi Arabským polostrovom a Africkým rohom. Úlohou misie je "sebaobrana, a teda zneškodnenie priamych útokov na obchodné lode v sprievode a odrazenie akýchkoľvek pokusov o obsadenie plavidiel," dodal Tajani, podľa ktorého to znamená aj použitie vojenskej sily v prípade útoku.

Húsíovia útočia dronmi a raketami

Iránom podporovaní húsíovia útočia dronmi a raketami na komerčnú lodnú dopravu v Červenom mori na protest proti izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá vypukla v reakcii na útok radikálneho hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra. Jemenskí povstalci tvrdia, že sa zameriavajú predovšetkým na plavidlá prepojené s Izraelom, ale podľa AP pravidelne podnikajú útoky aj na ostatné lode.

V tomto kontexte izraelský minister obrany Guido Crosetto v utorok - deň po tom, čo húsíovia zaútočili na švajčiarsku loď plaviacu sa pod vlajkou Libérie - poznamenal, že žiadna z týchto krajín sa nijakým spôsobom nezúčastňovala na konflikte v Pásme Gazy. Hlasovaním v talianskom parlamente sa tiež odsúhlasila Taliansku účasť na humanitárnej misii v Gaze aj na misii ministerstva spravodlivosti, ktorej cieľom je pomôcť obnoviť občiansku spoločnosť vo vojnou zmietanej Ukrajine.

Viac o téme: útokyMisiaTalianskoČervené moreHúsíoviaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu